Back to top
Menu

Over ons

Op Erfgoed Brugge vind je honderdduizenden stukken Brugs erfgoed online. De Erfgoedcel, Musea Brugge, de Openbare Bibliotheek, het Stadsarchief, Raakvlak en Monumentenzorg & Erfgoedzaken dragen bij aan Erfgoed Brugge. Hier ontdek je hun collecties.

Erfgoedcel Brugge

Erfgoedcel Brugge is een aanspreek- en aanknopingspunt voor alle Brugse organisaties die aan de slag willen met cultureel erfgoed (roerend en immaterieel). Informeren, ondersteunen en samenwerken rond erfgoed zijn hierbij speerpunten. Erfgoedcel Brugge bewaart zelf geen erfgoedcollecties, maar ontsluit met hulp van vrijwilligers verschillende Brugse erfgoedcollecties. Meer info op erfgoedcelbrugge.be.

Erfgoedcel Brugge zorgde voor de ontsluiting van:

20221003 Team Erfgoedcel 7
Musea Brugge

Musea Brugge bewaart een uitgebreide en gevarieerde collectie objecten uit honderden jaren Brugse geschiedenis, waaronder schitterende edelsmeedkunst, een rijke collectie sculpturen, textiel en volkskunst. De wereldberoemde verzameling schone kunsten omvat schilderijen van de Vlaamse primitieven tot actuele kunst, maar ook een verrassende verzameling prenten en tekeningen. Meer info op museabrugge.be.

Bekijk de collecties van Musea Brugge:

Groeningemuseum2020
Openbare Bibliotheek Brugge

De Openbare Bibliotheek huisvest een schitterende erfgoedcollectie. Je vindt er handschriften en oude drukken uit de voormalige abdijen Ten Duinen en Ter Doest, een historische krantencollectie, het Guido Gezellearchief en privébibliotheken van bekende Bruggelingen. Openbare Bibliotheek Brugge is een officieel erkende erfgoedbibliotheek en partner van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek vzw. Meer info op brugge.bibliotheek.be/erfgoed.

Bekijk de collecties van de Openbare Bibliotheek:

1_brugs-erfgoed_handschriftencollectie-bib
Stadsarchief Brugge

Het Stadsarchief van Brugge is één van de belangrijkste stedelijke archiefdepots van Europa. Het stedelijk archief, de eeuwenlang bewaarde documenten van het stadsbestuur, is de belangrijkste bron voor de Brugse geschiedenis. Het Stadsarchief bewaart daarnaast ook verschillende privé-archieven. Meer info op brugge.be/archief

Bekijk de collecties van het Stadsarchief:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Raakvlak

Raakvlak is de intergemeentelijke dienst voor archeologie in Brugge en Ommeland. Raakvlak beheert het het archeologisch patrimonium in Beernem, Brugge, Damme, Jabbeke, Knokke-Heist, Torhout en Zedelgem. Archeologische vondsten worden bewaard in Onroerend Erfgoeddepot De Pakhuizen. Het depot zet in op de registratie en ontsluiting voor zowel wetenschappelijk onderzoek als publieksgerichte initiatieven. Meer info op raakvlak.be.

Bekijk hier de collectie van Raakvlak.

oe13ho-sl1-sfeer18
Monumentenzorg & Erfgoedzaken

De Dienst Monumentenzorg & Erfgoedzaken is het aanspreekpunt voor vragen over het bouwkundig erfgoed. De dienst is ook mee verantwoordelijk voor het beheer van het Unesco Werelderfgoed in Brugge. Meer info op de website van de dienst.

Monumentenzorg & Erfgoedzaken droeg meer dan 15.000 foto’s bij aan de Beeldbank en werkte mee aan Kaart & Huis.

Monumentenzorg