Back to top
Menu

Liber Trotula

Laatmiddeleeuwse vrouwengeneeskunde in de volkstaal

Het Liber Trotula is een handschrift over vrouwengeneeskunde en hygiëne in de middeleeuwen. Er is onder meer aandacht voor de fysiologie van de vrouw, de menstruatie en zwangerschap. De naam ‘Liber Trotula’ verwijst naar Trota, een 12de-eeuwse vrouwelijke arts uit Zuid-Italië.

In de late middeleeuwen veroverde het Latijnse Liber Trotula in verschillende bewerkingen en vertalingen Europa. De Openbare Bibliotheek Brugge bezit een volkstalige bewerking, afkomstig uit de verzameling van de 19de-eeuwse Brugse geneesheer Isaac De Meyer.

Lees meer

Liber Trotula
Handschrift, 15de eeuw, papier, 18 folio's.
Provenance: Isaac De Meyer (1786-1861)
Brugge, Openbare Bibliotheek, ms. 593

Bladeren

Bekijk en doorblader het handschrift hier.

Blader door handschrift

Zoeken

Zoek in 'Liber Trotula'
Uitgebreid zoeken

Context

De medische wereld in de middeleeuwen

Jojanneke Hulsker

Jojanneke Hulsker schetst in deze tekst een beeld van enkele belangrijke evoluties in de geneeskunde van de 11de tot de 13de eeuw. De rol van kloosterlingen en die van de medische school van Salerno wordt belicht. Ook de kloof tussen theorie en praktijk die in de 12de eeuw ontstond, komt aan bod.

Lees artikel

Gynaecologische teksten

Jojanneke Hulsker

De auteur illustreert het onderscheid tussen theorie en praktijk zoals dat ook bestond in de traditie van de vrouwengeneeskunde. Het boek Secreta Mulierum behoort tot de theoretisch-filosofische traditie. De teksten in het Liber Trotula zijn meer praktijkgericht. De scheiding tussen beide tradities vervaagde toen medische teksten steeds vaker uit het Latijn naar de volkstaal vertaald werden. Zo biedt de Middelnederlandse overlevering van de gynaecologische teksten een zeer divers beeld.

Lees artikel

Onderzoek naar de Middelnederlandse Trotula-traditie

Jojanneke Hulsker

De auteur geeft een overzicht van de interesses en inzichten van verschillende onderzoekers die de Trotula-traditie bestudeerden. Het werk van Monica Green, Orlanda Lie, Brigitte Kusche, Bineke Glas en Anna Delva komt aan bod.

Lees artikel

De Brugse Trotula-tekst

Jojanneke Hulsker

Hier wordt de opbouw van de Brugse Trotula-tekst bekeken. Na een proloog volgen ondermeer teksten over de geslachtsorganen, de menstruatie, onvruchtbaarheid en de zorg voor een pasgeboren kind. Het artikel van Jojanneke Hulsker eindigt met een overzicht van de verschillende hoofdstukken in de Brugse Trotula.

Lees artikel

Het Liber Trotula en de boekenverzameling van de Brugse Geneesheer Isaac De Meyer (1786-1861)

Ludo Vandamme

Het Liber Trotula maakte deel uit van de vroedkundige boekenverzameling van de 19de-eeuwse Brugse geneesheer Isaac De Meyer. Deze collectie werd door zijn zoon Desiré geschonken aan de stad Brugge in 1874. Ludo Vandamme beschrijft in dit artikel deze boekenverzameling en de bibliofiele belangstelling van Dr. De Meyer.

Lees artikel

Het Liber Trotula: taalkundig commentaar

Jacques Van Keymeulen

De auteur bespreekt in deze tekst een aantal taalkenmerken van het Liber Trotula. Hij gaat daarbij in eerste instantie op zoek naar Vlaamse dialectkenmerken. Verschillende voorbeelden illustreren dat het hier een (West-)Vlaamse tekst betreft, maar een exclusieve toewijzing aan een Brugse scribent blijkt onmogelijk.

Lees artikel

Extra duiding

Materiële beschrijving

Kritische teksteditie

Literatuurlijst

Links

Colofon