Back to top
Menu

Liber Trotula

Laatmiddeleeuwse vrouwengeneeskunde in de volkstaal

Het Liber Trotula is een handschrift over vrouwengeneeskunde en hygiëne in de middeleeuwen. Er is onder meer aandacht voor de fysiologie van de vrouw, de menstruatie en zwangerschap. De naam ‘Liber Trotula’ verwijst naar Trota, een 12de-eeuwse vrouwelijke arts uit Zuid-Italië.

In de late middeleeuwen veroverde het Latijnse Liber Trotula in verschillende bewerkingen en vertalingen Europa. De Openbare Bibliotheek Brugge bezit een volkstalige bewerking, afkomstig uit de verzameling van de 19de-eeuwse Brugse geneesheer Isaac De Meyer.

Lees meer

Liber Trotula
Handschrift, 15de eeuw, papier, 18 folio's.
Provenance: Isaac De Meyer (1786-1861)
Brugge, Openbare Bibliotheek, ms. 593

Bladeren

Bekijk en doorblader het handschrift hier.

Blader door handschrift

Indexen

  Zoeken

  Zoek in 'Liber Trotula'
  Uitgebreid zoeken

  Context

  De medische wereld in de middeleeuwen

  Jojanneke Hulsker

  Jojanneke Hulsker schetst in deze tekst een beeld van enkele belangrijke evoluties in de geneeskunde van de 11de tot de 13de eeuw. De rol van kloosterlingen en die van de medische school van Salerno wordt belicht. Ook de kloof tussen theorie en praktijk die in de 12de eeuw ontstond, komt aan bod.

  Lees artikel

  Gynaecologische teksten

  Jojanneke Hulsker

  De auteur illustreert het onderscheid tussen theorie en praktijk zoals dat ook bestond in de traditie van de vrouwengeneeskunde. Het boek Secreta Mulierum behoort tot de theoretisch-filosofische traditie. De teksten in het Liber Trotula zijn meer praktijkgericht. De scheiding tussen beide tradities vervaagde toen medische teksten steeds vaker uit het Latijn naar de volkstaal vertaald werden. Zo biedt de Middelnederlandse overlevering van de gynaecologische teksten een zeer divers beeld.

  Lees artikel

  Onderzoek naar de Middelnederlandse Trotula-traditie

  Jojanneke Hulsker

  De auteur geeft een overzicht van de interesses en inzichten van verschillende onderzoekers die de Trotula-traditie bestudeerden. Het werk van Monica Green, Orlanda Lie, Brigitte Kusche, Bineke Glas en Anna Delva komt aan bod.

  Lees artikel

  De Brugse Trotula-tekst

  Jojanneke Hulsker

  Hier wordt de opbouw van de Brugse Trotula-tekst bekeken. Na een proloog volgen ondermeer teksten over de geslachtsorganen, de menstruatie, onvruchtbaarheid en de zorg voor een pasgeboren kind. Het artikel van Jojanneke Hulsker eindigt met een overzicht van de verschillende hoofdstukken in de Brugse Trotula.

  Lees artikel

  Het Liber Trotula en de boekenverzameling van de Brugse Geneesheer Isaac De Meyer (1786-1861)

  Ludo Vandamme

  Het Liber Trotula maakte deel uit van de vroedkundige boekenverzameling van de 19de-eeuwse Brugse geneesheer Isaac De Meyer. Deze collectie werd door zijn zoon Desiré geschonken aan de stad Brugge in 1874. Ludo Vandamme beschrijft in dit artikel deze boekenverzameling en de bibliofiele belangstelling van Dr. De Meyer.

  Lees artikel

  Het Liber Trotula: taalkundig commentaar

  Jacques Van Keymeulen

  De auteur bespreekt in deze tekst een aantal taalkenmerken van het Liber Trotula. Hij gaat daarbij in eerste instantie op zoek naar Vlaamse dialectkenmerken. Verschillende voorbeelden illustreren dat het hier een (West-)Vlaamse tekst betreft, maar een exclusieve toewijzing aan een Brugse scribent blijkt onmogelijk.

  Lees artikel

  Extra duiding

  Materiële beschrijving

  Kritische teksteditie

  Literatuurlijst

  Links

  Colofon