Back to top
Menu

Pieter Le Doulx over vermaarde Bruggelingen. Biografieën tot 1800

De twee werken, in drie lijvige boekdelen, door Le Doulx geschreven in een mooi en goed leesbaar schrift, werden nooit gepubliceerd. Levens der Konstschilders is ongetwijfeld Le Doulx’s bekendste handschrift. Maar liefst 158 biografieën van bekende en minder bekende kunstschilders, beeldhouwers, tekenaars, houtsnijders, miniatuurschilders, graveurs en tapijtwerkers worden er voorgesteld. Het tweede handschrift, Levens der geleerde en vermaerde mannen bevat meer dan 800 levensbeschrijvingen van geleerden, juristen, ambtenaren, overheidspersonen, schrijvers en geestelijken; hoofdzakelijk Brugse mannen van de middeleeuwen tot aan Le Doulx’ eigen tijd. Beide handschriften vormen een onuitputtelijke bron voor lokale historici, heemkundigen en belangstellenden in de Brugse geschiedenis. In de Tweede Wereldoorlog liepen ze nogal wat schade op. Enkele jaren geleden zijn ze deskundig gerestaureerd.

Lees meer

Pieter Le Doulx over vermaarde Bruggelingen. Biografieën tot 1800
Handschriften, eind 18de eeuw
Brugge, Stadsarchief, collectie Handschriften (reeks 539 van het Oud Archief), hs.18 en Archief van de Academie (reeks 409 van het Oud Archief), nr. 230

Bladeren

Bekijk en doorblader het handschrift hier.

Blader door handschrift

Zoeken

Zoek in 'Pieter Le Doulx over vermaarde Bruggelingen'
Uitgebreid zoeken

Context

Pieter Le Doulx, kroniekschrijver en kunstenaar

Tine Van Poucke

De auteur beschrijft de levensloop van Pieter Le Doulx, en licht kort zijn belang als kroniekschrijver en als kunstenaar toe.

Lees artikel

De papieren wereld van Pieter Le Doulx: handschriften en tekeningen

Ludo Vandamme

Deze tekst, gevolgd door een uitgebreid corpus, beschrijft levensecht hoe intellectueel en kunstenaar Le Doulx verzamelde, registreerde en documenteerde. Hij weigerde daarbij in hokjes te denken en realiseerde zo een buitengewoon hybride oeuvre.

Lees artikel

Corpus van Pieter Le Doulx-handschriften

Ludo Vandamme

In dit corpus worden 33 handschriften opgelijst die aan Pieter Le Doulx kunnen worden toegeschreven. Met de (vermoedelijke) kopieën van de nrs. 7 en 13 worden dat 36 handschriften.

Lees artikel

Pieter Le Doulx’ biografieën: een kennismaking met de handschriften uit het Stadsarchief

Noël Geirnaert

Noël Geirnaert gaat dieper in op de handschriften die je als bezoeker van deze website kan consulteren. Zowel de materiële kenmerken als de inhoud komen aan bod. Le Doulx’ ijver en degelijkheid worden in de verf gezet, evenals zijn rol in de Brugse geschiedschrijving.

Lees artikel

Pieter Le Doulx in de geschiedschrijving van zijn tijd

Tom Verschaffel

De lezer wordt ingewijd in de geschiedschrijving van de 18de eeuw. Zowel de focus van het historisch onderzoek als de ‘identiteit’ van de auteurs waren in die tijd onderhevig aan belangrijke evoluties. Pieter Le Doulx krijgt zijn plaats in dit verhaal.

Lees artikel

Extra duiding

Literatuurlijst

Colofon