Het Oosters Album werd in opdracht van verzamelaar Joseph van Huerne (1752-1844) samengesteld en begin 19de eeuw ingebonden. Het bevat unieke tekeningen van de Bruggelingen Jan Karel Verbrugge, Antoon Ignatius Steyaert en Pieter Ledoulx, naast originele prenten uit China. Voor dit Album werden vele Chinese personages op het porselein en lakwerk uit Van Huernes kabinet gekopieerd. Soms stuurde Van Huerne zijn schilders er ook op uit naar andere verzamelaars om opmerkelijke exotica uit hun collectie te vereeuwigen.
Na de dood van Van Huerne werd het Oosters Album op 21 oktober 1844 op een kunstveiling verkocht. Uiteindelijk verwierf het Brugs Oudheidkundig Genootschap het op een Antwerpse veiling in 1936. Na vele omzwervingen kwam het Album terug naar de stad van zijn mecenas.
Een collectie ontstaat wanneer een verzamelaar diverse objecten uit de handel neemt, ze samenbrengt in een speciaal daarvoor voorziene ruimte en ze met bijzondere zorg omringt. Een verzameling kan zowel privé zijn als opengesteld worden voor het grote publiek.
Lees artikelIn de 18de eeuw maakten boeken deel uit van het dagelijkse leven van adellijke, kerkelijke en burgerlijke kringen in de stad. Boekenverzamelingen werden doorgegeven van generatie tot generatie. Maar vaker kwamen bibliotheken na het overlijden van de eigenaar onder de hamer.
Lees artikelHet Oosters Album werd volledig in opdracht van Joseph van Huerne opgesteld en rond het begin van de 19de eeuw ingebonden. 32 tekeningen zijn van de hand van Jan Karel Verbrugge, één is van Antoon Ignatius Steyaert, 15 prenten werden door Pieter Ledoulx geschilderd en acht zijn Chinees.
Lees artikelKort na de Vrede van Utrecht (1713), die de politieke kaart van Europa grondig hertekende, gingen een tiental ondernemende kooplui in de Zuidelijke Nederlanden zich toeleggen op het verkennen van een nieuwe handelsrichting: Oost-Indië.
Lees artikelPieter Ledoulx (1730 – 1807) genoot zijn opleiding tot schilder-tekenaar aan de Koninklijke Academie in Brugge onder twee belangrijke schilders van het midden van de 18de eeuw, Matthias de Visch (1702-1765) en Jan Anton Garemijn (1712-1799).
Lees artikel