Back to top
Menu

Memorielijst van de Brugse Schilders

De Memorielijst van de Brugse Schilders is het naslagwerk bij uitstek voor wie op zoek is naar gegevens van ambachtslieden uit de periode 1450 tot 1801 in Brugge. 254 schilders, 88 zadelmakers, 4 boomhouwers, 120 klederschrijvers, 194 glazeniers, 85 gareelmakers, 26 spiegelmakers, 4 folieslagers, 2 incunabeldrukkers en een dozijn anderen worden erin opgesomd. Je vindt er kleine meesters, maar ook bekende schilders als Hans Memling in terug. Deze lijst diende voor de herdenking van alle overleden leden van het ambacht tijdens officiële erediensten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Memorielijst zwaar beschadigd. Toch bleven heel wat geïnteresseerden het document opvragen voor onderzoek. Pas in 2000-2001 kon het handschrift degelijk gerestaureerd worden. Meteen werd het ook volledig gedigitaliseerd.

Lees meer

 

Memorielijst van de Brugse Schilders
Archiefdocument, eind 15de eeuw
Stadsarchief Brugge, Oud Archief, reeksnr. 314: Beeldenmakers

Bladeren

Bekijk en doorblader het handschrift hier.

Blader door document

Zoeken

Zoek in 'Memorielijst van de Brugse Schilders'
Uitgebreid zoeken

Context

Een memorielijst of een obituarium?

Noël Geirnaert

Sinds de 19de eeuw is het hier beschreven document bekend als het obituarium van het ambacht van de beeldenmakers en de zadelmakers.

Lees artikel

De oorspronkelijke datering van de memorielijst

Noël Geirnaert

De tekst van de memorielijst begint met een belangrijk dateringsgegeven: “Int iaer ons heeren duust vierhondert vichtich upten neghentiensten dach van april, zo was den eersten steen gheleyt van onser capelle.

Lees artikel

Lavaux-Sainte-Anne en de beschadiging van de memorielijst

Noël Geirnaert

Toen Charles Vanden Haute in 1913 voor het eerst een min of meer nauwkeurige beschrijving publiceerde van de memorielijst van het Brugse schildersambacht, was er nog geen sprake van enige beschadiging van het register.

Lees artikel

De restauratie van de memorielijst

Noël Geirnaert

De beschadigde Brugse archiefdocumenten werden na hun terugkeer in 1945 nauwelijks hersteld. De verbrijzelde boekband van de memorielijst bleef onaangeroerd.

Lees artikel

De ontsluiting van de memorielijst

Noël Geirnaert

Het is duidelijk dat de memorielijst na de restauratie niet meer zomaar ter beschikking van het publiek in de leeszaal gesteld kan worden.

Lees artikel

De overige necrologische documenten in de stedelijke collecties

Noël Geirnaert

De overige necrologische documenten in de stedelijke collecties Necrologium van het Brugse minderbroedersklooster, ca. 1515-1530 Papier en perkament (183 folia), originele versierde leren band op eikenhouten borden, met koperen doppen en restant van een leren sluitriem, ca. 29 x 21 cm, de oorspronkelijke tekst is versierd met rode en blauwe hoofdletters maar werd later aangevuld met gegevens over middeleeuwse broeders en weldoeners van het klooster. Het necrologium werd gebruikt tot ca. 1700. Oud Archief, reeksnr. 468: Recolletten

Lees artikel

Extra duiding

Materiële beschrijving

Literatuurlijst

Colofon