De Bruggeling Rombout De Doppere stelde in 1491-1492 een praktische reisgids samen voor de Rome- en vooral Jeruzalembedevaarders. De gids bevat in de eerste plaats een ingekorte versie van het reisdagboek van Jan Adornes, die samen met zijn vader Anselm en enkele vrienden in 1470-71 naar Jeruzalem trok.
De Doppere beschrijft nauwkeurig de reisroute en alles wat er bij de organisatie onderweg komt kijken. Aansluitend geeft hij een lijstje met praktische tips voor de reis. Een lijst met aflaten verbonden aan de heilige plaatsen in Palestina en eentje met de aflaten die in Rome te verdienen zijn, vervolledigen het handschrift.
Hendrik Callewier belicht in deze tekst leven en werk van Rombout de Doppere. De Doppere had een kerkelijke loopbaan en was ook notaris. Twee werken van deze auteur overleefden de tand des tijds: het ‘Vademecum voor de Jeruzalembedevaarder’ en zijn kroniek over de periode 1482-1498.
Lees artikelNoël Geirnaert werpt een blik op de figuur van Anselm Adornes, een man met vele facetten. Anselms bedevaart naar Jeruzalem wordt besproken en de link naar het handschrift De Doppere gelegd.
Lees artikelPaul Trio beschrijft de inhoud van het handschrift en de bronnen waarop Rombout de Doppere zich baseerde. Hij kadert het handschrift in de context van de middeleeuwse praktijk van pelgrimeren. Vanuit al deze gegevens wordt ingegaan op de vraag wat de functie van het handschrift De Doppere was: reisgids of devotieliteratuur?
Lees artikelDe stad Jeruzalem speelt een belangrijk rol in het geloof en de geloofsbeleving van drie wereldgodsdiensten: het jodendom, het christendom en de islam. Piet Leupen legt de wortels van dit gegeven bloot en belicht gelijkenissen en verschillen. Hij toont aan hoe dit alles vandaag nog zijn stempel drukt op de politieke situatie en de samenleving in Israël.
Lees artikel