Back to top
Menu
mirakelbeeld-potterie_large
Beeldhouwkunst
Terug naar overzicht
Zoek in deze collectie:
Zoek in deze collectie:

Beeldhouwkunst

Van anonieme beeldensnijders uit de 15de eeuw tot bekende Brugse beeldhouwers. Ontdek de rijke sculptuurcollectie.

Musea Brugge heeft een zeer rijke collectie beeldhouwwerken. Vooral de laatgotische sculptuur is mooi vertegenwoordigd. De 15de en 16de eeuwse Brugse beeldensnyders blijven tot nu toe relatief onbekend. Weinig is geweten, maar hun beelden getuigen van een goede en verfijnde beheersing van hun materiaal.

De collecties tellen enkele topstukken, zoals de ‘schöne’ Madonna, of het beeld van de zittende Maria van Adriaen van Wesel. Daarnaast zijn de collecties tot in de 19de eeuw aangevuld met schitterende voorbeelden van lokale beeldhouwkunst.

 • om alle online gepubliceerde beeldhouwwerken uit de verzameling van Musea Brugge te bekijken.

 • v-o-118_small
  object in de kijker

  Klik hier om te openen

  Deze kleine Keulse Madonna is een van de zeldzaamheden in de Gruuthusecollectie. Ze is gemaakt uit bukshout tijdens het eerste kwart van de 15de eeuw. Ze maakte waarschijnlijk deel uit van een retabel. Ze is slechts 21 cm hoog. Lees meer over deze mooie sculptuur.
 • vanwesel
  object in de kijker

  Klik hier om te openen

  Dit lieflijk Noord-Brabants Mariaretabelfragment is herkomstig uit 's-Hertogenbosch, waar sinds de veertiende eeuw het invloedrijke gezelschap of de "Illustre Lieve Vrouwe Broederschap" - ook wel Zwanenbroeders genoemd - bestond. Lees verder over hoe dit kleine beeld deel uitmaakte van een groots opgezet retabel.
 • ‘Brugge in 100 objecten’ is opgestart in aanloop naar de opening van het vernieuwde Gruuthusemuseum in 2018. Het project brengt 100 objecten samen die belangrijke gebeurtenissen, evoluties of personen uit de geschiedenis van Brugge illustreren, van de vroegste sporen van bewoning tot het begin van de 21ste eeuw.

  De uitgelichte voorwerpen komen niet enkel uit de collectie van het Gruuthusemuseum, maar ze worden wel allemaal bewaard op Brugs grondgebied.    
 • Draag je steentje bij en steun de restauratie van de bidkapel van het Gruuthusepaleis.

  De laatvijftiende-eeuwse bidkapel met haar zeldzame interieur verbindt het Gruuthusepaleis met de Onze-Lieve-Vrouwekerk. De kapel was de private devotieplek van Lodewijk van Gruuthuse.

  Na een jarenlange restauratie opent het Gruuthusemuseum in 2018 opnieuw zijn deuren. Helaas dreigt de bidkapel ontoegankelijk te blijven. Lees hoe je de bidkapel kan steunen:  http://www.visitbruges.be/toon-je-gruut-hart-2