Back to top
Menu
Verrijk de kijk op Brugge

Ben jij een kenner van Brugge en deelgemeenten en deel je graag die kennis? 

Musea Brugge, Openbare Bibliotheek en Stadsarchief Brugge plaatsen de komende maanden duizenden oude onbeschreven afbeeldingen online.

Brugse stadszichten passeren de revue, net als talrijke portretten, postkaarten, vlaggen, interieurs of bidprentjes. Al het materiaal heeft een link met Brugge, een Brugse kunstenaar en wordt vandaag bewaard in Brugge.  

Om ze te beschrijven, doen we graag op jullie allemaal een beroep.
Want samen weten we meer dan alleen
. 

Verrijkdekijk DEF
Eerste deel project is voltooid!

De eerste lading beelden van dit project werd door onze alsmaar groeiende vrijwilligers community met veel enthousiasme onthaald. Door dit enthousiasme en het harde werk van al onze vrijwilligers zijn alle beelden van de eerste lading beschreven. We willen iedereen dit heeft helpen teweeg brengen nog eens heel hartelijk bedanken hiervoor! Jullie harde werk is natuurlijk niet voor niets en de beelden zullen terug te vinden zijn op onder andere de beeldbank van Erfgoed Brugge.

Dat het eerste deel van het project voltooid is, wil natuurlijk niet zeggen dat we geen beelden meer ter beschikking zullen stellen. Integendeel zelfs, hieronder kan je kiezen uit maar liefst twee verschillende collecties. Je kan je vastleggen op één project of afwisselen tussen de twee, de keuze is geheel aan jou!

Verrijkdekijk Campagnebeeld2
Tweede project: Verrijk de kijk op Brugge: een blik op Brugse kunstenaars en verzamelaars

STAP 1: Ben je nog niet ingeschreven voor het project? Registreer jezelf dan snel via de link hieronder en duik mee in de collectie.

IK DOE MEE – Registreer me

 

Naast het Stadsarchief bewaart ook Musea Brugge een uitgebreide verzameling werk op papier van Guillaume Michiels (1909-1997). In deze tweede selectie zal je kennismaken met de kleurrijke mannekensbladen ofwel centsprenten die Michiels verzamelde. Daarnaast zal je de eigenhandige schetsen en tekeningen van Michiels aantreffen, waaronder vele gezichten op Brugse straatjes. Vergelijk ze eens met de tekeningen van Emile Rommelaere (1873-1961), een leraar van Michiels, die zich ook graag door het Brugse liet inspireren. Laat je ten slotte verder verrassen door de veelzijdige collectie van de Brugse drukker en lithograaf Auguste Ancot (1846-1896). Zijn collectie komt opnieuw uitgebreid aan bod, met dit keer naast de prenten en het drukwerk ook aandacht voor de tekeningen die hij verzamelde.

Starten met beschrijven

Verrijkdekijk Campagnebeeld4
Derde project: Verrijk de kijk op Brugge: Brugge door de ogen van Guillaume Michiels

STAP 1: Ben je nog niet ingeschreven voor het project? Registreer jezelf dan snel via de link hieronder en duik mee in de collectie.

IK DOE MEE – Registreer me

 

Deze prachtige collectie, aangeboden door het Brugs Stadsarchief, bestaat voornamelijk uit beelden uit de collectie Guillaume Michiels. Guillaume Michiels (1909-1997) was een schilder, leraar aan de Brugse kunstacademie, volkskundige en verzamelaar. In 1994 kocht het Stadsarchief Brugge een deel van zijn verzameling aan. Het gaat over duizenden foto’s, kaarten, prenten, litho’s … voornamelijk over Brugge. Een groot stuk van deze verzameling is al beschreven en doorzoekbaar via Beeldbank Brugge. De beelden die hier ter beschrijving worden aangeboden, zijn nog onbeschreven beelden afkomstig uit dezelfde verzameling.

Starten met beschrijven

Verrijkdekijk Campagnebeeld3
Tips & Tricks

Heb je nog vragen over hoe je je moet registreren, onafgemaakte beelden moet opslaan, hoe ons forum werkt… Aarzel dan zeker niet om onze Tips & Tricks-pagina te bezoeken. Hier staan onder andere een aantal handige tips en sites op die goed van pas kunnen komen tijden het registreren, alsook hoe je ons kan contacteren.

Verrijkdekijk Campagnebeeld7
Partners

VerrijkdekijkopBrugge is een project van Musea Brugge, Stadsarchief Brugge en Openbare Bibliotheek Brugge in samenwerking met Cluster Cultuur Stad Brugge, Meemoo, Vlaamse Kunstcollectie VKC en met steun van de Vlaamse Overheid. 

Met bijzondere dank aan de collega’ van de Plantentuin Meise om het platform DOEDAT beschikbaar te stellen. 

Verrijkdekijk DEF11