Back to top
Menu

Archiefbank Brugge doorzoekbaar op Erfgoed Brugge

Sinds kort is Archiefbank Brugge, de virtuele leeszaal van het Stadsarchief Brugge, doorzoekbaar via Erfgoed Brugge, de portaalsite van het Brugs cultureel erfgoed. Dit betekent een aanzienlijke uitbreiding voor Erfgoed Brugge want het gaat over maar liefst 688 205 documenten die erbij komen: akten burgerlijke stand en bevolkingsregisters van Brugge en deelgemeenten, aanplakbrieven uit de Eerste Wereldoorlog, poortersboeken en overlijdensberichten. Ze bevatten een schat aan informatie, vooral voor mensen die op zoek zijn naar personen.

 

Hoe zoeken?

Er zijn drie manieren in Archiefbank Brugge te zoeken:

  • Geef meteen een persoonsnaam in via het zoekvenster op de homepagina.
  • Via het zoekvenster op de collectiepagina van Archiefbank Brugge.
  • Via het uitgebreide zoekformulier van Erfgoed Brugge. Selecteer in de lijst links ‘Archiefbank’ en verfijn daarna je zoekopdracht naar wens door bijvoorbeeld een type document (bv. bevolking, geboorteakte, …) te selecteren onder deelcollecties of een periode in te geven. Tip: via ‘Vrij zoeken op trefwoord’ doorzoek je alle zoekvelden tegelijk.

Nog dit: enkel de beschrijvingen van de documenten zijn raadpleegbaar via Erfgoed Brugge. Voor het bekijken van de scans moet je doorklikken naar Archiefbank Brugge zelf.

 

Over Archiefbank Brugge

Archiefbank Brugge, een product van de Brugse firma Vanden Broele, is al enkele jaren een begrip in de wereld van het stamboomonderzoek. De website lokt jaarlijks duizenden bezoekers. Sommige daarvan zijn afkomstig van de andere kant van de wereld. De digitale service is dan ook niet min: volledig gratis, waar en wanneer je maar wil, archiefdocumenten raadplegen, downloaden, printen en in je eigen digitaal dossier bijhouden. De indexering gebeurt door de vrijwilligers van Levend Archief vzw, de vriendenkring van het Stadsarchief Brugge.

Dit laatste is een werk van lange adem. Niet alle bronnen op Archiefbank Brugge zijn al van beschrijvingen voorzien. Dit geldt enkel voor akten burgerlijke stand en bevolkingsregisters van Brugge en deelgemeenten, aanplakbrieven uit de Eerste Wereldoorlog, poortersboeken en overlijdensberichten. Alleen deze bronnen zijn ook via Erfgoed Brugge doorzoekbaar. Daarnaast zijn er nog andere die voorlopig enkel op Archiefbank Brugge te vinden zijn. Het gaat onder meer over notulen van de Brugse gemeenteraad, wezerijakten en registers zestendelen. Neem dus zeker ook eens een kijkje op Archiefbank Brugge zelf.

 

Meer info?
stadsarchief@brugge.be of 050 44 82 60
brugge.be/archief
facebook.com/StadsarchiefvanBrugge

Printscreen Archiefbank Brugge

 

 

Geboorteakte Archiefbank Brugge