Back to top
Menu
Grenzeloos Digitaal Erfgoed

Brugge is een stad met een sterke internationale uitstraling. Talrijke deskundigen uit binnen- en buitenland buigen zich over het verleden van Brugge en elk jaar nemen miljoenen bezoekers een duik in haar rijke geschiedenis.

Erfgoed Brugge is Brugges online schatkamer, maar blijft moeilijk toegankelijk voor wie het Nederlands niet spreekt. Dankzij een subsidie van de Vlaamse Overheid konden we in 2019 starten met een het internationaal toegankelijk en meertalig doorzoekbaar maken van meer dan een half miljoen gedigitaliseerde erfgoedstukken.

In een eerste fase gaan we in dialoog met (potentiële) gebruikers. We onderzoeken hoe de bestaande bezoekers het portaal ervaren en brengen de verwachtingen van internationale doelgroepen in beeld.

3b64e045 3aa2 C275 6a2c 2868e7664885 Cropped
Gebruikersonderzoek

In de voorbije jaren groeide Erfgoed Brugge steeds verder. Het portaal maakt vandaag meer dan 20 collecties doorzoekbaar. Deze groei is ook een uitdaging. Hoe houden we alles overzichtelijk?

Met het gebruikersonderzoek maken we een toekomstvisie voor het Brugse erfgoedportaal. Bezoekerscijfers en het functioneren van het portaal worden onder de loep genomen. Maar we luisteren vooral naar gebruikers. Hoe ervaar jij Erfgoed Brugge? Vind je wat je zoekt? Wat zou je willen veranderen of verbeteren?

In maart en april 2020 liep een enquête onder de bezoekers van Erfgoed Brugge. Momenteel worden de resultaten geanalyseerd. Binnenkort lees je her hier meer over.

FOC01116
LearnMore.be

Met de online-applicatie LearnMore.be brachten we de digitale wensen en verwachtingen van de bezoekers van Brugge in kaart. Een groep studenten ontwikkelde de app tijdens de Open Summer of Code in 2019.

In december 2019 testten we de app een eerste keer met informatie over de barokschilderijen in het Groeningemuseum. In februari 2020 volgde een nieuwe test met de historische gebouwen op de Burg. Vrijwilligers en de leerlingen van Spermalie hielpen de bezoekers op weg met LearnMore.be en namen een korte enquête af.

Met de applicatie bereikten we meer dan 3000 bezoekers en sprekers van bijna 40 talen. Samen bekeken ze ongeveer 6000 pagina’s.

Bekijk hier meer statistieken (pdf-document).

Learnmore Burg 6