Back to top
Menu
Grenzeloos Digitaal Erfgoed

Brugge is een stad met een sterke internationale uitstraling. Talrijke deskundigen uit binnen- en buitenland buigen zich over het verleden van Brugge en elk jaar nemen miljoenen bezoekers een duik in de rijke geschiedenis van de schat.

Erfgoed Brugge is Brugges online schatkamer, maar blijft moeilijk toegankelijk voor wie het Nederlands niet spreekt. Dankzij een subsidie van de Vlaamse Overheid kunnen we onderzoeken hoe we de Brugse erfgoedcollecties meertalig doorzoekbaar en internationaal toegankelijker kunnen maken.

In een eerste fase werd onderzocht hoe de bestaande bezoekers het portaal ervaren en brachten we de verwachtingen van internationale bezoekers van de stad in kaart. Een tweede fase focust op het uitwerken van een methode om Brugse collecties te tonen op internationale platformen, zoals Europeana of Wikimedia. We zoeken ook naar manieren om de collecties vanuit andere talen, zoals het Engels of Frans, doorzoekbaar te maken.

 

Ter afsluiting van het project vindt op 26 oktober 2021 een studiedag plaats. Meer informatie op deze pagina.

3b64e045 3aa2 C275 6a2c 2868e7664885 Cropped
Archeologische vondsten op Wikidata, Wikimedia Commons en Wikipedia

In de tweede fase van het project ontwikkelden we een werkwijze om de archeologische vondsten uit de collectie van Raakvlak beschikbaar te maken via de Wikimedia-platformen.

De beschrijvingen van de objecten (metadata) zijn nu beschikbaar op Wikidata (afbeelding hiernaast). Voor elke vondst werd ook een foto geüpload naar Wikimedia Commons, een database van afbeeldingen en andere media. Op deze pagina kan je alle foto’s van de collectie bekijken.

De foto’s van de objecten kunnen voortaan makkelijk gebruikt worden als illustratie bij Wikipedia-artikels in meerdere talen. Het is ook mogelijk om de collectie te doorzoeken in verschillende talen of op andere manieren dan op Erfgoed Brugge of raakvlak.be. Zo kunnen de plaatsen van vervaardiging van de vondsten makkelijk getoond worden op een kaart. Meer zoekopdrachten vind je op deze pagina.

RaakvlakWikidata2
Onderzoek naar meertalige doorzoekbaarheid van collectiedata

De collecties op Erfgoed Brugge zijn enkel in het Nederlands beschreven en doorzoekbaar. Maar natuurlijk interesseren ze niet alleen Nederlandstaligen.

Daarom onderzochten we binnen het project ook hoe we titels en beschrijvingen van objecten ook vanuit het Engels of Frans doorzoekbaar kunnen maken. Verschillende strategieën werden uitgetest: van het automatisch vertalen van collectiedata (machine translation), over het vertalen van zoekvragen van gebruikers tot het gebruik van glossaria en internationale vocabularia zoals de Arts & Architecture Thesaurus (AAT).

Daarnaast werd ook bekeken hoe we de vertalingen of een efficiënte manier kunnen aanmaken en hoe ze best worden opgeslagen in onze databases.

Alle details van het dit onderzoek lees je in dit document.

2acd7038 9a66 44b2 Bd84 9b05d915a798
LearnMore.be

Met de online-applicatie LearnMore.be brachten we de digitale wensen en verwachtingen van de bezoekers van Brugge in kaart. Een groep studenten ontwikkelde de app tijdens de Open Summer of Code in 2019.

In december 2019 testten we de app een eerste keer met informatie over de barokschilderijen in het Groeningemuseum. In februari 2020 volgde een nieuwe test met de historische gebouwen op de Burg. Vrijwilligers en de leerlingen van Spermalie hielpen de bezoekers op weg met LearnMore.be en namen een korte enquête af.

Met de applicatie bereikten we meer dan 3000 bezoekers en sprekers van bijna 40 talen. Samen bekeken ze ongeveer 6000 pagina’s. Een kort overzicht van de resultaten vind je hier (pdf).

De volledige rapporten vind je hier: GroeningemuseumBurg.

Learnmore Burg 6
Gebruikersonderzoek

In de voorbije jaren groeide Erfgoed Brugge steeds verder. Het portaal maakt vandaag meer dan 20 collecties doorzoekbaar. Deze groei is ook een uitdaging. Hoe houden we alles overzichtelijk?

Met het gebruikersonderzoek bouwen we aan een toekomstvisie voor het Brugse erfgoedportaal. Bezoekerscijfers en het functioneren van het portaal werden onder de loep genomen. Maar we luisterden vooral naar gebruikers. Hoe ervaren zij Erfgoed Brugge? Vinden ze wat ze zoeken? Wat zouden ze willen veranderen of verbeteren? Hoe we dit onderzoek precies aanpakten, lees je in dit overzicht.

De resultaten van het gebruikersonderzoek zorgden voor een heel goed inzicht in de wensen van de huidige gebruikers. Ze hielpen ons om enkele aanpassingen uit te voeren aan Erfgoed Brugge die zullen zorgen voor een nog betere gebruiksvriendelijkheid. Vanaf oktober 2020 zien de homepagina en het zoeken er daarom iets anders uit.

HomeErfgoedBruggeNaAanpassingen
Projectpartners