Heel veel erfgoedcollecties verdienen internationale uitstraling, maar zijn op dit moment enkel in het Nederlands ontsloten. Hoe maak je gedigitaliseerde collecties goed vindbaar voor internationale collega’s, onderzoekers, verzamelaars of bezoekers? Bieden machinevertalingen of thesauri kwalitatieve oplossingen? Aan welke vereisten moeten systemen voldoen om meertaligheid te ondersteunen? Overweegt je organisatie de stap naar meertalige ontsluiting of heb je al ervaring die je graag deelt met collega’s? Schrijf je dan snel in voor deze studiedag!
De studiedag sluit het gelijknamige project ‘Grenzeloos Digitaal’ af. Tussen 2019 en 2021 onderzochten de Brugse erfgoeddiensten (Erfgoedcel Brugge, Musea Brugge, Stadsarchief Brugge, Openbare Bibliotheek Brugge en Raakvlak) binnen dit project hoe de data op hun gezamenlijke platform ErfgoedBrugge.be internationaal en meertalig kunnen worden ontsloten. Naast de mogelijkheden van andere platformen, werd daarbij ook aandacht besteed aan mogelijke methodes en strategieën om metadata te vertalen.
De studiedag gaat in op de resultaten van het project, maar laat ook ruimte aan collega’s van andere instellingen met ervaring in het meertalig ontsluiten van hun collecties. Een gedetailleerd programma van de dag vind je hieronder.
Collectieregistratoren en -beheerders en beheerders van digitale erfgoedplatformen die ervaring hebben met, of mee van gedachten willen wisselen over meertalige ontsluiting van erfgoedcollecties.
De studiedag gaat door op 26 oktober 2021, van 10 tot 16u en vindt plaats in het Grootseminarie in Brugge, Potterierei 72.
Vanaf Station Brugge is het 35 min. wandelen naar het Grootseminarie. Je kan ook bus 4 (Koolkerke) of 14 (Sint-Jozef) nemen en afstappen aan halte J. & M. Sabbestraat. Er is een bus om de 10 minuten.
Deelname is gratis, maar inschrijven is verplicht. Hiervoor kan u contact opnemen via alexander.soetaert@brugge.be.
10u00 • Ontvangst in het Grootseminarie met koffie en thee
10u30 • Verwelkoming
10u45 • Alexander Soetaert (Stad Brugge), Meertalige ontsluiting van museale en archeologische collecties op Wikimedia-platformen
11u05 • Maaike De Prins & Nathalie Monteyne (KMSKA), Duurzaam registreren en ontsluiten van collecties door middel van Iconclass
11u25 • Alexander Soetaert (Stad Brugge) & Henk Vanstappen (Datable), Automatische vertalingen van titels en beschrijvingen: methodes, tools en evaluatie
11u45 • Q&A
12u15 • Broodjeslunch
13u30 • Lies van de Capelle (KMSKB), Taalparcours & innovatie @ KMSKB, Brussel
13u50 • Henk Vanstappen (Datable), Meertaligheid en collectieregistratiesystemen
14u10 • Erik Buelinckx (KIK), BALaT: migratie van een gesloten tweetalige equivalentie-gebaseerde documentaire databank naar een open meertalige omgeving voor erfgoeddata
14u30 • Q&A
15u00 • Koffie & thee
De studiedag wordt georganiseerd door de Cluster Cultuur van Stad Brugge in samenwerking met meemoo, Vlaamse Kunstcollectie en FARO.
Voor meer info kan je contact opnemen met Alexander Soetaert via alexander.soetaert@brugge.be of 050 32 45 58.