Back to top
Menu

Zoektips historische kranten

Via de zoekbalk op de homepagina of op de startpagina van de kranten doorzoek je meteen de hele krantencollectie. Wil je gedetailleerder zoeken? Dan kunnen de volgende tips helpen:

 

Eén of meerdere krantentitels doorzoeken

Ga naar Uitgebreid zoeken en vink in de lijst links enkel Kranten aan. Kies in het keuzemenu bij het veld Krant in welke krantentitel je wil zoeken. Het is ook mogelijk om meerdere titels tegelijk te selecteren. Geef daarna je zoekterm in.
Je kan deze zoekopdracht ook combineren met een specifieke datering.

 

Zoeken naar resultaten uit een bepaalde periode

Ga naar Uitgebreid zoeken en vink in de lijst links enkel Kranten aan. Bij Datering kan je een jaar ingeven (jjjj) of een exacte datum (dd-mm-jjjj) ingeven. Vul altijd beide velden in.

  • Voorbeeld: voor kranten uit het jaar 1900 vul je in beide velden 1900 in.
  • Voorbeeld: voor kranten uit de maanden april en mei van het jaar 1900 vul je in het eerste veld 01-04-1900 in en in het tweede veld 31-05-1900.

 

Alle kranten van één titel in een decennium

Op zoek naar alle edities van een krant uit een bepaald decennium? Gebruik dan Bladeren.
Hier kan je eerst een titel kiezen en daarna een decennium. Je krijgt dan alle kranten te zien van die titel verschenen in het geselecteerde decennium.

 

Een pagina downloaden

Dat kan! Klik op het diskette-icoontje dat verschijnt als je met je muis over de krantenpagina gaat en het downloaden start. Je kan daarna deze afbeelding ook afdrukken.

 

Nog enkele handige tips:

  • Ook met de filters naast de zoekresultaten kan je verder zoeken naar resultaten in een bepaalde krant en/of periode. Vink één of meerdere keuzes aan en druk op filteren.
  • Als je meerdere zoektermen tussen “ “ plaatst, zoek je naar de exacte woordgroep. Voorbeeld: zoeken op “De Halletoren” geeft alle resultaten waar de en halletoren precies na elkaar komen.
  • Met behulp van een asterisk kun je naar een woorddeel zoeken.
    Voorbeeld: salvators* geeft zowel de resultaten op salvatorskerk als op salvatorskathedraal.
  • Door 1 letter te vervangen door een vraagteken zoek je naar verschillende spellingsvarianten.
    Voorbeeld: Baekeland? geeft zowel de resultaten voor Baekeland als voor Baekelandt