Back to top
Menu
How to video's

Hieronder kan je via onze handige videohandleidingen wegwijs raken met het DoeDat platform waar ons project opstaat. Alles van ‘hoe een account aanmaken?’ tot ‘Hoe werkt het forum?’ staat uitvoerig beschreven in onderstaande video’s.

Hoe een account aanmaken en inloggen?

Hoe een beeld opschrijven en opslaan?

Werken met het forum en hoe kan je ons bereiken?

Verrijkdekijk Campagnebeeld2
FAQ

Wat is het?

Musea Brugge, Openbare Bibliotheek en Stadsarchief Brugge plaatsen de komende maanden duizenden oude onbeschreven afbeeldingen online. Brugse stadszichten passeren de revue, net als talrijke portretten, postkaarten, vlaggen, interieurs of bidprentjes. Al het materiaal heeft een link met Brugge, een Brugse kunstenaar en wordt vandaag bewaard in Brugge.

Om ze te beschrijven, doen we graag op jullie allemaal een beroep. Want samen weten we meer dan alleen.

 

Wat gebeurt er met mijn werk eens ik het ingevoerd heb?

Nadat jouw afbeelding beschreven en opgeslagen is, wordt hij uit de rotatie gehaald. De afbeelding is dan eigenlijk klaar om doorgestuurd te worden naar onze professionele registratoren die de door jouw aangeleverde informatie gebruiken om de afbeelding definitief te beschrijven. Uiteindelijk komt alles voor iedereen ter beschikking op ErfgoedBrugge.be.

 

Wat houdt de status gevalideerd in?

Onze registratoren werken bijna uitsluitend met Excel uittreksels. In dit Excel bestand staat dezelfde info als op de DoeDat site, maar het is overzichtelijker werken voor de registratoren om dit via Excel te doen. Zij valideren alles dus via Excel en niet via de DoeDat site.

Als er op DoeDat naast een beeld ‘Gevalideerd’ of ‘Ongeldig’ staat, zegt dat niets over de inhoud van jouw beeld. Heel kort gezegd heeft de status van het beeld op DoeDat te maken met het overzicht bewaren in de Excels en zegt het niets over wat er in de afbeelding staat.

 

Ik vind de bevestigingsmail nergens terug in mijn mailbox?

Check zeker eerst je spam en/of andere ongewenste mailboxen. Indien je hem nog steeds niet vindt, stuur dan een mailtje naar info@verrijkdekijkopbrugge.be. We kijken dan samen met jou hoe we kunnen helpen.

Verrijkdekijk Campagnebeeld4
Handige tips en sites voor het beschrijven van de beelden

Enkele algemene tips:

  • Details op een afbeelding kunnen vaak naar de identificatie ervan leiden.
  • Als er iets op de afbeelding staat in de aard van ‘naar de natuur’, is het waarschijnlijk waarheidsgetrouw weergegeven, of wil men in ieder geval laten uitschijnen dat er ter plaatse is gewerkt.
Verrijkdekijk Campagnebeeld7
Handige tips en sites voor het beschrijven van de beelden

Handige sites:

  • Beeldbank Brugge  Je vindt vaak informatie via Beeldbank Brugge (via erfgoedbrugge.be). Daar staan soms dubbels van te beschrijven afbeeldingen in.

 

  • Inventaris Onroerend Erfgoed  De site van ‘inventaris onroerend erfgoed’ kan handig zijn om wat dieper opzoekingswerk te doen rond de geschiedenis van gebouwen.

 

  • Rijksstudio  In de databank van het Rijksmuseum in Amsterdam, de Rijksstudio, zitten er al heel veel goede beschrijvingen. Het kan handig zijn om hier eens in te kijken en te zien hoe zij hun beelden beschrijven zodat je zelf een idee kan krijgen van wat een goede beschrijving precies inhoudt.

 

  • Google  Google is uw vriend. Wanneer je het niet weet, loont het vaak de moeite om eens via Google te zoeken. Voorbeeld: een afbeelding van het praalgraf van Karel de Stoute in de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Als je praalgraf Brugge intikt op Google, kom je er snel bij uit. Ander voorbeeld: afbeelding van het Huidenvettersplein waarop café Klein Berlijn te zien is. Als je de cafénaam op Google ingeeft, kom je zo bij het Huidenvettersplein uit.

 

  • Fine Rare Prints  Op onze beelden staan er vaak afkortingen en Latijnse benamingen zoals: ‘lith’, ‘pinx’, ‘sc’, ‘ex typis’… Als je op de link klikt dan kom je op een site waar heel wat van die terminologieën worden uitgelegd. Dit kan soms goed van pas komen tijdens het beschrijven.

 

  • KIKIRPA Vooral interessant hier is de online fototheek, die het hele Belgische kunstpatrimonium omvat, onder andere beeldende kunsten, architectuur en landschappen. Deze collectie wordt dagelijks aangevuld en er worden nog steeds nieuwe foto’s gemaakt en toegevoegd.

 

  • RKD Dit is de databank van het RKD, het RKD beheert, behoudt, onderzoekt, presenteert en publiceert kunsthistorische kennis en informatie  voor musea, wetenschap en publiek. Deze site is onder meer interessant voor het opsporen van de juiste spelling van namen en levensdata van kunstenaars.
Verrijkdekijk Campagnebeeld5
Contact

E-mail: info@verrijkdekijkopbrugge.be

Telefoon: 050 32 43 75

Volg ons op Facebook 

 

Wil op de hoogte blijven van alles wat met ‘Verrijk de kijk op ‘Brugge’ te maken heeft? Schrijf je dan snel in via onderstaande link en ontvang elke maand onze nieuwsbrief met leuke nieuwtjes rond het project.

Inschrijven nieuwsbrief 

Verrijkdekijk Campagnebeeld3