De Openbare Bibliotheek Brugge zet een aantal van haar erfgoedtopstukken in de kijker op YouTube. In deze Biekorfsessies geeft een wetenschappelijk medewerker op een toegankelijke manier uitleg over één werk. Na de eerste lancering van filmpjes over vijf kostbare boeken, kan je nu ook het 15de-eeuws handschrift “O wonderlic werc” op YouTube bewonderen. Het verluchte handschrift bevat zes devotiegedichten van Anthonis de Roovere en andere dichters. Het is meteen de oudste bron waarin deze teksten van De Roovere voorkomen.
Een laatmiddeleeuws devotieboek uit Brugge
Het handschrift is een devotieboek, met vijf berijmde gebeden en één korte prozatekst. Het huidige handschrift maakte oorspronkelijk deel uit van een meer omvattend getijdenboek, dat tot stand kwam in Brugge, kort na het midden van de 15de eeuw. Het manuscript functioneerde in sfeer van de privédevotie, aanvankelijk wellicht in Brugge, vanaf de vroege 16de eeuw in Ieper en Zuid-Vlaanderen. De Openbare Bibliotheek Brugge kocht dit handschrift in 2010 aan bij een Nederlandse antiquaar en bracht daarmee het handschrift terug naar haar oorspronkelijke habitat.
Devotiegedichten
Johan Oosterman, hoogleraar Oudere Nederlandse letterkunde aan de Radbouduniversiteit in Nijmegen, identificeerde de zes teksten. Twee gedichten komen ook voor in het Gruuthusehandschrift, twee andere gebeden zijn van de Brugse stadsdichter Anthonis de Roovere (ca. 1430-1482). Dit manuscript is overigens de oudste bron waarin deze teksten (Lof van het heilig sacrament en een lofdicht tot Maria) van De Roovere voorkomen. Verder bevat het handschrift een gebed over de vijftien vreugden van Maria. De korte prozatekst met uitspraken van de kerkvader Gregorius de Grote werd later toegevoegd.
Anthonis de Roovere (ca. 1430-1482)
Al tijdens zijn leven werd Anthonis de Roovere meer dan eens geprezen en bekroond. Als zeventienjarige won hij een wedstrijd in de Brugse rederijkerskamer. Vanaf dat moment mocht hij zich Prins van Retorica noemen. Het grootste eerbetoon viel hem ten deel in 1466, toen hij op initiatief van Karel de Stoute, die een jaar later de hertog van Bourgondië zou worden, een jaarlijkse toelage van de stad ontving. De Roovere manifesteerde zich op allerlei terreinen. Hij schreef gedichten die gebruikt werden bij belangrijke processies, hij schreef komisch en spottend toneel, maar ook werk dat belangrijke gebeurtenissen in het leven van de stad moest markeren. Zijn dood in 1482 kwam onverwacht en als een schok.