Back to top
Menu
Nieuwe reeks historische kranten online
Terug naar overzicht

Nieuwe reeks historische kranten online

Op deze website kan je sinds vorig jaar een groot deel van de historische krantencollectie van de Openbare Bibliotheek Brugge online raadplegen, 262 000 krantenpagina’s om precies te zijn. Het digitale krantenarchief is nu aangevuld met nog 65 000 ingescande pagina’s uit de periode 1830-1957. Het gaat om de Standaerd van Vlaenderen, Het Brugsche Vrye, Burgerwelzijn (19de eeuw), De Volkseeuw en de Brugsche Courant.

Waarom historische kranten digitaliseren?
Kranten zijn een spiegel van de samenleving. Ze bevatten heel diverse informatie: niet alleen lokaal, binnen- of buitenlands nieuws, maar ook weerberichten, notariële berichten, advertenties, enz. Kranten zijn dus een interessante bron voor o.a. historisch, politiek, genealogisch, taalkundig of consumentenonderzoek.

Zo’n interessante bron voor onderzoek wil je natuurlijk bewaren. Probleem daarbij is dat een krant in principe een dagblad is en niet gemaakt is om eeuwen mee te gaan. Kranten bewaren is geen eenvoudige opgave. Niet alleen gebruikers brengen schade toe aan de kranten, ook omgevingsfactoren zoals licht, vochtigheid en temperatuur doen dat.
De voordelen van een online krantenbank zijn dan vanzelfsprekend: de kranten worden voor iedereen toegankelijk, opzoeken in de kranten wordt heel wat eenvoudiger (dankzij de OCR-techniek kan je eenvoudig op trefwoord zoeken) en digitale kranten vertonen, in tegenstelling tot hun papieren originelen, helemaal geen slijt door het veelvuldig raadplegen.

zoek in de krantencollectie

Deel dit met je netwerk: