Veelgestelde vragen

Heb je een vraag over deze website of Brugse erfgoedcollecties? Misschien vind je het antwoord op deze pagina. Je kan ons natuurlijk ook altijd contacteren via het contactformulier.

Zoeken op Erfgoed Brugge

  • Hoe kan ik zoeken op Erfgoed Brugge?

    Er zijn verschillende manieren om te zoeken. Via het zoekvak naast het Brugge-logo doorzoek je alle collecties. Via de collectiepagina kan je zoeken in specifieke types (kranten, foto's, ...) of in bepaalde collecties (Stadsarchief, Openbare Bibliotheek, ...). Er zijn ook nog veel andere filters beschikbaar om je zoekopdracht te verfijnen.

  • Zoeken naar plaatsen

    Zoeken naar een plaats (bv. deelgemeente of straat) kan via het zoekvak naast het Brugge-logo. Op de de collectiepagina kan je met de filter Plaats selecteren op een of meerdere deelgemeentes. Met de andere filters kan je bijvoorbeeld verder beperken op foto's, prenten of huizen.

  • Zoeken op datum of periode

    Op de collectiepagina kan je zoeken op datum of periode via de filters Datum of Exacte datum.

    In de filter Datum kan je een periode ingeven (bv. 1950-1960), maar ook alleen een begin- of eindjaar. Je kan bijvoorbeeld zoeken op foto's gemaakt vóór 1960 of vanaf 1960.

    Bij Exacte datum kan je een dag, maand of jaar invullen, bijvoorbeeld 20/12/1980. Je kan eventueel het jaar leeg laten om te zoeken op een specifieke dag van het jaar. Zoek je alleen naar informatie uit een bepaalde maand, dan kan je de dag leeg laten.

  • Zoeken met filters

    Op de collectiepagina zijn verschillende filters voorzien. Je kan hier een of meerdere termen selecteren, waarna ze worden toegepast op jouw zoekresultaat. Je kan de filters onbeperkt met elkaar combineren. Bovenaan zie je welke filters er zijn ingesteld en kan je ze opnieuw verwijderen door te klikken op het kruisje.

    In de filters Datum en Exacte datum kan je zelf een jaar of datum invullen. In de filters met heel veel termen (bv. Maker of Soort) kan je zelf zoeken. Ken je het inventarisnummer van een bepaald collectiestuk? Dan kan je het opzoeken via de filter Inventarisnummer.

  • Zoeken in alle kranten en tijdschriften

    Ga naar de overzichtspagina Kranten en tijdschriften. Via het zoekvenster kan je op drie manieren zoeken.

    • Geef een of meerdere woorden in het zoekvenster in en klik op zoeken. Via de filter Datum of Exacte datum kan je de zoekresultaten verfijnen.
    • Klik op meer zoekresultaten. Je krijgt nu alle pagina’s van een krant of tijdschrift. Je kan verfijnen door een zoekterm in te geven of via de filters.
    • Klik op Kies een datum. Je kan hier een jaar, maand en/of dag selecteren. Je hoeft niet alles in te vullen: je kan bv. ook zoeken op een jaar en een maand, zonder een dag op te geven.
  • Zoeken in 1 krant of tijdschrift

    Ga naar de overzichtspagina van de kranten of tijdschriften en periodieken. Kies de titel waarin je wil zoeken. Je kan op drie manieren zoeken:

    • Geef een of meerdere woorden in het zoekvenster in en klik op zoeken. Via de filter Datum of Exacte datum kan je de zoekresultaten verfijnen.
    • Klik op Meer zoekmogelijkheden. Je krijgt nu alle pagina’s van een krant of tijdschrift. Je kan verfijnen door een zoekterm in te geven of via de filters.
    • Klik op Kies een datum. Je kan hier een jaar, maand en/of dag selecteren. Je hoeft niet alles in te vullen: je kan bv. ook zoeken op een jaar en een maand, zonder een dag op te geven.
  • Waarvoor kan ik de permalink gebruiken?

    Op elke detailpagina is een permalink (permanente link) voorzien. Met deze korte link kan je rechtstreeks terugkeren naar een detailpagina, ook als de titel van het document of voorwerp zou wijzigen. Je kan deze link dus bijhouden in je persoonlijke documentatie.

    Het laatste deel van een permalink is altijd het inventarisnummer. Mocht deze link ooit wijzigen, dan kan je het document of voorwerp nog altijd terugvinden aan de hand van het inventarisnummer.

Contact opnemen

  • Hoe kan ik een fout melden?

    Stuur ons een bericht via het contactformulier of plaats een reactie op de pagina waar je een fout ziet. We passen dan zo snel mogelijk aan.

  • Ik herken een persoon of plaats op een foto. Hoe kan ik dat laten weten?

    Dat kan heel eenvoudig door op de pagina te klikken op Plaats een reactie. De reacties worden niet gepubliceerd op de website. Ze zijn dus niet zichtbaar voor andere bezoekers. Onze erfgoedmedewerkers kunnen jouw informatie wel gebruiken in de beschrijving van de foto.

  • Ik woon in een erfgoedpand in Brugge. Waar kan ik terecht met vragen over verbouwingen?

    Neem hiervoor rechtstreeks contact op met de Dienst Monumentenzorg en Erfgoedzaken via monumentenzorg@brugge.be of 050 47 23 65. Meer informatie vind je ook op de website van Stad Brugge:

Afbeeldingen downloaden en gebruiken

  • Hoe kan ik een afbeelding downloaden?

    Je kan een afbeelding zelf downloaden en opslaan door te klikken op Beeld downloaden. Voor een hogeresolutie-afbeelding (gedrukte publicaties) kan je contact opnemen met de collectiebeheerders.

    Kwalitatieve opnames van objecten uit de collectie van Musea Brugge kunnen rechtstreeks worden aangevraagd via Art in Flanders.

  • Mag ik een afbeelding gebruiken in een publicatie, op een website of op sociale media?

    Of en hoe je een afbeelding mag gebruiken, hangt af van de auteursrechten en de voorwaarden die worden bepaald door de bewaarinstellingen.

    Bij heel wat afbeeldingen vermelden we op de pagina zelf bij 'Auteursrechten/licentie' de precieze voorwaarden voor het gebruik op een website of in een publicatie. Op deze pagina lees je meer over de betekenis van de termen die we gebruiken.

    Heb je een vraag hierover? Neem contact op via het contactformulier