Heb je vragen over de nieuwe website? Kom dan naar onze sessies op 30 januari in bibliotheek Biekorf. Meer info vind je hier.
Er zijn verschillende manieren om te zoeken. Via het zoekvak naast het Brugge-logo doorzoek je alle collecties. Via de collectiepagina kan je zoeken in specifieke types (kranten, foto's, ...) of in bepaalde collecties (Stadsarchief, Openbare Bibliotheek, ...). Er zijn ook nog veel andere filters beschikbaar om je zoekopdracht te verfijnen.
Zoeken naar een
plaats (bv. deelgemeente of straat) kan via het zoekvak naast het Brugge-logo. Op de de collectiepagina kan je met de filter Plaats selecteren op een of meerdere deelgemeentes. Met de andere filters kan je bijvoorbeeld verder beperken op foto's, prenten of huizen.
Op de collectiepagina kan je zoeken op datum of periode via de filters Datum of Exacte datum.
In de filter Datum kan je een periode ingeven (bv. 1950-1960), maar ook alleen een begin- of eindjaar. Je kan bijvoorbeeld zoeken op foto's gemaakt vóór 1960 of vanaf 1960.
Bij Exacte datum kan je een dag, maand of jaar invullen, bijvoorbeeld 20/12/1980. Je kan eventueel het jaar leeg laten om te zoeken op een specifieke dag van het jaar. Zoek je alleen naar informatie uit een bepaalde maand, dan kan je de dag leeg laten.
Op de collectiepagina zijn verschillende filters voorzien. Je kan hier een of meerdere termen selecteren, waarna ze worden toegepast op jouw zoekresultaat. Je kan de filters onbeperkt met elkaar combineren. Bovenaan zie je welke filters er zijn ingesteld en kan je ze opnieuw verwijderen door te klikken op het kruisje.
In de filters Datum en Exacte datum kan je zelf een jaar of datum invullen. In de filters met heel veel termen (bv. Maker of Soort) kan je zelf zoeken. Ken je het inventarisnummer van een bepaald collectiestuk? Dan kan je het opzoeken via de filter Inventarisnummer.
Ga naar de overzichtspagina Kranten en tijdschriften. Via het zoekvenster kan je op drie manieren zoeken.
Ga naar de overzichtspagina van de kranten of tijdschriften en periodieken. Kies de titel waarin je wil zoeken. Je kan op drie manieren zoeken:
Zoeken op de exacte schrijfwijze van een woord of een exacte combinatie van woorden kan door aanhalingstekens rond de zoektermen te zetten. Zo kan je gericht zoeken naar een adres (straatnaam + huisnummer) of een specifieke persoon (voornaam + naam). In het zoekveld kan je bijvoorbeeld "Steenstraat 26" of "Pierre Vandamme" intikken. Je krijgt dan alleen resultaten waar deze woorden meteen na elkaar voorkomen.
Plaats je geen aanhalingstekens rond de zoektermen, dan wordt rekening gehouden met een foutenmarge. Je krijgt dan ook resultaten die enkele karakters kunnen verschillen van de zoekterm die je hebt ingegeven.
Ken je het inventarisnummer van een foto en wil je die snel terugvinden? Dat kan via de filter Inventarisnummer op de zoekpagina. In het zoekveld kan je ofwel het volledige inventarisnummer, ofwel alleen het begin van het inventarisnummer intikken. Als er meerdere nummers gevonden worden, kan je aanklikken welke je wil zien. Op die manier vind je vaak foto's die met elkaar verwant zijn, zoals in dit voorbeeld voor de Begijnhofkerk. Zoeken op inventarisnummer via het algemene zoekveld is niet mogelijk.
Woorden die slechts enkele karakters verschillen van de ingevoerde zoekterm, worden ook opgenomen in de zoekresultaten. Soms worden namen van personen op verschillende manieren geschreven (bv. Janssens of Jansens). Bij kranten en tijdschriften is de automatische tekstherkenning ook niet 100% correct. Door de kwaliteit van de druk worden niet alle letters goed herkend (bv. Jackie wordt herkend als Jaekie). De foutenmarge zorgt ervoor dat ook resultaten worden getoond die je anders zou missen.
Een nadeel van de foutenmarge is dat je heel veel resultaten krijgt. Als je alleen op exacte (combinaties van) woorden wilt zoeken, dan kan dat door aanhalingstekens rond de zoektermen plaatsen.
Het doorzoeken van de kranten en tijdschriften is mogelijk dankzij automatische tekstherkenning (OCR). Deze techniek levert geen 100% correct resultaat op. In oude kranten is de kwaliteit van de druk vaak niet goed waardoor sommige letters niet of verkeerd herkend worden. Ook speciale lettertypes (bv. in advertenties) worden meestal niet goed herkend. Daardoor komen veel onjuiste tekens voor in de automatisch herkende tekst.
Bij het zoeken wordt rekening gehouden met een foutenmarge. Je krijgt daarom ook resultaten die enkele karakters verschillen van de zoekterm die je hebt ingegeven. Als je alleen exacte resultaten wil, plaats dan aanhalingstekens rond de zoektermen.
Op elke detailpagina is een permalink (permanente link) voorzien. Met deze korte link kan je rechtstreeks terugkeren naar een detailpagina, ook als de titel van het document of voorwerp zou wijzigen. Je kan deze link dus bijhouden in je persoonlijke documentatie.
Het laatste deel van een permalink is altijd het inventarisnummer. Mocht deze link ooit wijzigen, dan kan je het document of voorwerp nog altijd terugvinden aan de hand van het inventarisnummer.
Stuur ons een bericht via het contactformulier of plaats een reactie op de pagina waar je een fout ziet. We passen dan zo snel mogelijk aan.
Dat kan heel eenvoudig door op de pagina te klikken op Plaats een reactie. De reacties worden niet gepubliceerd op de website. Ze zijn dus niet zichtbaar voor andere bezoekers. Onze erfgoedmedewerkers kunnen jouw informatie wel gebruiken in de beschrijving van de foto.
Neem hiervoor rechtstreeks contact op met de Dienst Monumentenzorg en Erfgoedzaken via monumentenzorg@brugge.be of 050 47 23 65. Meer informatie vind je ook op de website van Stad Brugge:
Je kan een afbeelding zelf downloaden en opslaan door te klikken op Beeld downloaden. Voor een hogeresolutie-afbeelding (gedrukte publicaties) kan je contact opnemen met de collectiebeheerders.
Kwalitatieve opnames van objecten uit de collectie van Musea Brugge kunnen rechtstreeks worden aangevraagd via Art in Flanders.
Of en hoe je een afbeelding mag gebruiken, hangt af van de auteursrechten en de voorwaarden die worden bepaald door de bewaarinstellingen.
Bij heel wat afbeeldingen vermelden we op de pagina zelf bij 'Auteursrechten/licentie' de precieze voorwaarden voor het gebruik op een website of in een publicatie. Op deze pagina lees je meer over de betekenis van de termen die we gebruiken.
Heb je een vraag hierover? Neem contact op via het contactformulier