Heb je vragen over de nieuwe website? Kom dan naar onze sessies op 30 januari in bibliotheek Biekorf. Meer info vind je hier.

Kranten

Kranten & tijdschriften

Gazette van Brugge 2 Gazette van Brugge 2
Doorzoek 50 Brugse kranten en tijdschriften en ontdek de stads- en streekgeschiedenis van 1792 tot 2005.

Zoektips voor kranten en tijdschriften

  • Zoeken in alle kranten en tijdschriften

    Via het zoekvenster hierboven kan je op drie manieren zoeken.

    • Geef een of meerdere woorden in het zoekvenster in en klik op zoeken. Via de filter Datum of Exacte datum kan je de zoekresultaten verfijnen.
    • Klik op meer zoekresultaten. Je krijgt nu alle pagina’s van een krant of tijdschrift. Je kan verfijnen door een zoekterm in te geven of via de filters.
    • Klik op Kies een datum. Je kan hier een jaar, maand en/of dag selecteren. Je hoeft niet alles in te vullen: je kan bv. ook zoeken op een jaar en een maand, zonder een dag op te geven.
  • Zoeken in 1 krant of tijdschrift

    Ga naar de overzichtspagina van de kranten of tijdschriften en periodieken en kies de titel waarin je wil zoeken. Je kan op drie manieren zoeken:

    • Geef een of meerdere woorden in het zoekvenster in en klik op zoeken. Via de filter Datum of Exacte datum kan je de zoekresultaten verfijnen.
    • Klik op Meer zoekmogelijkheden. Je krijgt nu alle pagina’s van een krant of tijdschrift. Je kan verfijnen door een zoekterm in te geven of via de filters.
    • Klik op Kies een datum. Je kan hier een jaar, maand en/of dag selecteren. Je hoeft niet alles in te vullen: je kan bv. ook zoeken op een jaar en een maand, zonder een dag op te geven.
  • Zoeken op datum of periode

    Op de collectiepagina kan je zoeken op datum of periode via de filters Datum of Exacte datum.

    In de filter Datum kan je een periode ingeven (bv. 1950-1960), maar ook alleen een begin- of eindjaar. Je kan bijvoorbeeld zoeken op kranten van vóór 1960 of vanaf 1960.

    Bij Exacte datum kan je een dag, maand of jaar invullen, bijvoorbeeld 20/12/1980. Je kan eventueel het jaar leeg laten om te zoeken op een specifieke dag van het jaar. Zoek je alleen naar informatie uit een bepaalde maand, dan kan je de dag leeg laten.

  • Zoeken op exacte (combinaties van) woorden

    Zoeken op de exacte schrijfwijze van een woord of een exacte combinatie van woorden kan door aanhalingstekens rond de zoektermen te zetten. Zo kan je gericht zoeken naar een adres (straatnaam + huisnummer) of een specifieke persoon (voornaam + naam). In het zoekveld kan je bijvoorbeeld "Steenstraat 26" of "Pierre Vandamme" intikken. Je krijgt dan alleen resultaten waar deze woorden meteen na elkaar voorkomen.

    Plaats je geen aanhalingstekens rond de zoektermen, dan wordt rekening gehouden met een foutenmarge. Je krijgt dan ook resultaten die enkele karakters kunnen verschillen van de zoekterm die je hebt ingegeven.

  • Waarom krijg ik resultaten die anders geschreven zijn dan mijn zoektermen?

    Woorden die slechts enkele karakters verschillen van de ingevoerde zoekterm, worden ook opgenomen in de zoekresultaten. Soms worden namen van personen op verschillende manieren geschreven (bv. Janssens of Jansens). Bij kranten en tijdschriften is de automatische tekstherkenning ook niet 100% correct. Door de kwaliteit van de druk worden niet alle letters goed herkend (bv. Jackie wordt herkend als Jaekie). De foutenmarge zorgt ervoor dat ook resultaten worden getoond die je anders zou missen.

    Een nadeel van de foutenmarge is dat je heel veel resultaten krijgt. Als je alleen op exacte (combinaties van) woorden wilt zoeken, dan kan dat door aanhalingstekens rond de zoektermen plaatsen.

  • Waarom vind ik niet alle woorden op een krantenpagina terug via zoeken?

    Het doorzoeken van de kranten en tijdschriften is mogelijk dankzij automatische tekstherkenning (OCR). Deze techniek levert geen 100% correct resultaat op. In oude kranten is de kwaliteit van de druk vaak niet goed waardoor sommige letters niet of verkeerd herkend worden. Ook speciale lettertypes (bv. in advertenties) worden meestal niet goed herkend. Daardoor komen veel onjuiste tekens voor in de automatisch herkende tekst.

    Bij het zoeken wordt rekening gehouden met een foutenmarge. Je krijgt daarom ook resultaten die enkele karakters verschillen van de zoekterm die je hebt ingegeven. Als je alleen exacte resultaten wil, plaats dan aanhalingstekens rond de zoektermen.

21 januari

Op deze dag in de krant

Rebus expo Femke den Hollander 9413

Uit de collectie van

Openbare Bibliotheek Brugge

Erkende erfgoedbibliotheek met kostbare handschriften, oude drukken, historische kranten, Guido Gezellearchief, …