Kan je ons meer info bezorgen? Of klopt de informatie niet volledig? Laat ons iets weten via dit formulier. We maken jouw bericht niet zichtbaar voor andere bezoekers.
Drie zusters van de Zusters van de Heilige Gehoorzaamheid uit Veurne staan in de tuin van de meisjesschool rechtover de Sint-Pieterskerk van Koksijde-Dorp. Van links naar rechts, Zr. Alfonse (Marie…
Drie zusters van de Zusters van de Heilige Gehoorzaamheid uit Veurne staan in de tuin van de meisjesschool rechtover de Sint-Pieterskerk van Koksijde-Dorp. Van links naar rechts, Zr. Alfonse (Marie Vandenbruaene), Zr. Josephine (Maria Bulthé) en Zr. Mechtilde (Eudoxie Vandenbruaene). Tijdens de oorlog verlieten deze zusters Koksijde en woonden ze in De Panne. Er is nog een foto van enkel zr. Josephine op dezelfde plek. De zusters onderwezen de kinderen van deze bewaar- en meisjesschool. Zuster Josephine zal later overste worden van hun klooster in De Panne. Zuster Mechtilde verzorgde tijdens de oorlog patiënten met een besmettelijke ziekte, vooral typhus, in de Repos Ste. Elisabeth en in de villa Les Sablines (Hoge Duinenlaan 6, De Panne). Zuster Alfonse is de vier jaar oudere zus van zr. Mechtilde, hun vader was Hendrik en moeder Amelie Vankemmelbeke. De Zusters van de Heilige Gehoorzaamheid in 1859 opgericht in Veurne, zijn beter bekend als de ‘blauw nunnen’. Deze naam verwijst naar de kleur van hun habijt. Ze droegen een donkerblauw habijt met een pelerine over de schouders in dezelfde kleur en een witte guimpe om de hals. Op het hoofd werd een zwarte sluier gedragen over een in pijpjes geperst, wit mutsje - een versiering geïnspireerd op de muts van de religieuzen van Sint-Andreas in Brugge. Op de borst hing een borstkruis aan een blauw koordje en de paternoster droegen ze rechts aan de riem. Wanneer dom Hildebrand deze foto heeft gemaakt, is moeilijk te zeggen. Vermoedelijk tijdens de oorlog, wanneer de zusters in De Panne werkten en even weer ‘thuis’ in Koksijde waren? Op 24 januari 1919 namen de zusters ontslag als lesgevers in de meisjesschool van Koksijde en keerde men definitief terug naar De Panne. Op dat moment was dom Hildebrand in Brugge en later in Duitsland van waaruit hij pas in de zomer van 1919 naar zijn abdij in Affligem terugkeerde. Deze opname maakt deel uit van een collectie glasplaatnegatieven die, tijdens de ontruiming van de aan de stad Brugge in erfpacht gegeven Sint-Godelieveabdij in de Boeveriestraat, werden teruggevonden. Het houten kistje met 7 doosjes negatieven werden door de stedelijke diensten Patrimoniumbeheer en Monumentenzorg aan het Stadsarchief van Brugge overgedragen. Deze opnames kunnen worden gedateerd vóór, tijdens of net na de Eerste Wereldoorlog. We kunnen met zekerheid aannemen dat dom Hildebrand De Bie osb, priester/monnik van de abdij van Affligem, de fotograaf is van deze collectie glasnegatieven.