Kan je ons meer info bezorgen? Of klopt de informatie niet volledig? Laat ons iets weten via dit formulier. We maken jouw bericht niet zichtbaar voor andere bezoekers.
De inmiddels verdwenen herberg situeerde zich op de scheiding van de Gistelse Steenweg en de Zandstraat. Volgens Jozef Penninck heeft de naam "Pannenhuis" veel te maken met "paanhuis" wat brouwerij…
De inmiddels verdwenen herberg situeerde zich op de scheiding van de Gistelse Steenweg en de Zandstraat. Volgens Jozef Penninck heeft de naam "Pannenhuis" veel te maken met "paanhuis" wat brouwerij zou betekenen. Het feit dat het huis in 1665 door een brouwer werd aangekocht zou die stelling kunnen staven. Gezien de gunstige ligging op de splitsing van twee belangrijke wegen uit de middeleeuwen, zal de vestiging van een herberg vermoedelijk ver teruggaan in de middeleeuwen. Door de beslissing van het stadsbestuur om alle gebouwen binnen een straal van tweeduizend voet rond de stad te slopen om de geuzen dwars te zitten in 1577-78 zal de latere herberg "Het Pannenhuis" vermoedelijk ten vroegste omstreeks 1590 gebouwd zijn toen de rust was weergekeerd in onze gewesten. In 1665 is er in de ommeloper opnieuw sprake van het "Pannenhuis". Meer over "Het Pannenhuis" leest u in het boek 'Sint-Andries. Geschiedenis van de Brugse rand' van Jaak Rau (uitgeverij Marc Van de Wiele, Brugge, 1991).