Kan je ons meer info bezorgen? Of klopt de informatie niet volledig? Laat ons iets weten via dit formulier. We maken jouw bericht niet zichtbaar voor andere bezoekers.
Een eerste groepsportret van twaalf zusters dominicanessen die tijdens de Eerste Wereldoorlog in de villa Saint-Joseph verbleven. Deze zusters waren waarschijnlijk uit hun land gevlucht na de…
Een eerste groepsportret van twaalf zusters dominicanessen die tijdens de Eerste Wereldoorlog in de villa Saint-Joseph verbleven. Deze zusters waren waarschijnlijk uit hun land gevlucht na de zogenaamde koningsmoord in 1908 en de instelling van de republiek na de Oktoberrevolutie in 1910. Hier staan en zitten ze vóór de oostgevel van het huis. Ze zijn gekleed in een klassieke versie van dominicanessenkledij. Hier een beige habijt, een witte guimpe, bandeau en sluier en een zwart scapulier. De paternoster dragen ze links. De overste draagt een beige scapulier en een zwarte sluier en dito koormantel. Alleen de overste draagt een borstkruis. Van deze Portugese zusters zijn ons geen namen bekend. Villa Saint-Joseph stond op een kleine honderd meter westelijk van de drie ‘koninklijke villa’s’ aan het strand in De Panne waar Koning Albert en Koningin Elisabeth een groot deel van de oorlog hebben doorgebracht. Op vraag van de koningin zorgden deze zusters voor een 20-tal verlaten kinderen. Na de oorlog zijn de zusters in villa Saint-Vincent in de Visserslaan gaan wonen. Bekend toendertijd als ‘La Pouponnière’, het huis van ‘bemoedering’. De gerestaureerde villa Saint-Vincent bestaat vandaag nog steeds en is een mooi voorbeeld van vroege kustarchitectuur. Deze opname maakt deel uit van een collectie glasplaatnegatieven die, tijdens de ontruiming van de aan de stad Brugge in erfpacht gegeven Sint-Godelieveabdij in de Boeveriestraat, werden teruggevonden. Het houten kistje met 7 doosjes negatieven werden door de stedelijke diensten Patrimoniumbeheer en Monumentenzorg aan het Stadsarchief van Brugge overgedragen. Deze opnames kunnen worden gedateerd vóór, tijdens of net na de Eerste Wereldoorlog. We kunnen met zekerheid aannemen dat dom Hildebrand De Bie osb, priester/monnik van de abdij van Affligem, de fotograaf is van deze collectie glasnegatieven.