Brugge telt honderden sportverenigingen. Sommige clubs hebben een lange geschiedenis, andere staan nog maar net in de startblokken. Documenten, foto’s, objecten en sportkledij bewaren voor de toekomst vinden alle verenigingen belangrijk. Op uitnodiging van Stad Brugge stelden heel wat clubs een erfgoedverantwoordelijke aan, een lid met een hart voor het verleden van de club. Voor Erfgoed Brugge selecteerden vijf clubs bijzondere erfgoedstukken. De foto’s zijn gemaakt door Margot Logier en Johan De Vriese.
In 1927 richtten enkele Bruggelingen een hockeyclub op. Dertien leden krijgen in dat jaar een officiële aansluitingskaart bij de Association Belge de Hockey. Twee jaar later wordt ook een damesploeg opgericht. In 1962 wordt de snelgroeiende en succesrijke club een Koninklijke Vereniging. Jubilea en verjaardagen viert men er graag met de organisatie van internationale hockeytornooien. Yves Dautricourt en Yves Evrard zijn de erfgoedverantwoordelijken van de Koninklijke Hockeyclub.
De Koninklijke Brugse Zwemkring werd opgericht in 1905 en koestert haar lange geschiedenis. In 1905 werd er nog gezwommen in open lucht, het voor de kring zo belangrijke Guilini-bad bestond nog niet. In 1907 sloten de zwemmers aan bij de Belgische Zwembond. Waterpolo, synchroomzwemmen en schoonduiken vervolledigden het aanbod. Successen bleven niet uit, de zwemmers van BZK namen deel aan EK, WK en de Olympische Spelen. Schitterend fotomateriaal illustreert hun verhaal. Gaby Verhelst en Fernand Messens zijn de erfgoedverantwoordelijken van de BZK.
De geschiedenis van de Dudzeelse Trappers (DDT) gaat terug tot 1972. Vanaf 1973 gaan ze door het leven onder hun huidige naam, met een eigen bestuur. Er wordt gefietst op zondagochtend, maar er zijn ook dagritten en meerdaagsen. Van bij de oprichting wordt wie het meeste kilometers maalt, aan het einde tot clubkampioen gekroond. Dit geldt zowel voor de A-als de B-ploeg, die een rustiger tempo nastreeft. Kampioenentruien mochten dus in deze selectie niet ontbreken. De privécollectie van stichter Lucien Debacker is een onuitputtelijke bron van geschiedenis en inspiratie. Dieter Viaene is erfgoedverantwoordelijke voor de Trappers.
Werner Noteboom wordt beschouwd als de pionier de Koninklijke Brugse badmintonclub is (opgericht op 25 oktober 1967). Hij ontdekte de sport tijdens de jaren 1950 in Duitsland. Terug in eigen land kwam hij in eerst in Sportcentrum Gruuthof in Varsenare terecht. In 1970 verhuisde de Brugse Badmintonclub naar de Koude Keuken in Sint-Andries. De club telde verschillende Belgische kampioenen en ook een Europese. Ze draagt het stamnummer 40.001, waarbij de 1 staat voor de eerste West-Vlaamse badmintonclub. Op de foto uit 1970 zien we onder meer Werner Noteboom en Daniël Haegeman, ex-voorzitter. Huidig voorzitter Henk Vanhoutte is tevens erfgoedverantwoordelijke en organiseerde, samen met het bestuur en de vrijwilligers, in 2017 een jubileumevenement rond 50 jaar Brugse badmintonclub.
De vereniging werd opgericht in 1988, maar was al vroeger actief. Een groepje coryfeeën van voetbalvereniging KSV Cercle Brugge nam immers tijdens de ‘dode voetbalperiode’ deel aan vriendschappelijke zaalvoetbaltoernooien. Zelf organiseerden ze jaarlijks het internationale toernooi ‘De Goedendag’. In 1997 sloot men een overeenkomst met KSV Cercle Brugge om als zelfstandige voetbalvereniging te mogen werken onder de huidige naam en met het logo van KSV Cercle Brugge.