Handschrift De Hooghe

Versaemelinghe van alle de sepulturen, epitaphien, besetten, wapens ende blasoenen, die gevonden worden in alle de kercken, kloosters, abdyen, capellen ende godshuysen, binnen de stad van Brugge.
De hooghe 1 39

Openbare Bibliotheek Brugge, ms. 449

Het handschrift De Hooghe is een van de meest geraadpleegde bronnen die in de Openbare Bibliotheek bewaard worden. Het is genoemd naar Ignace-Michel de Hooghe (†1715), die omstreeks 1700 deze grafschriftenverzameling aanlegde. Aanvullingen lopen tot het einde van de 18de eeuw.

Het handschrift bevat de graftekens en grafgedenktekens van alle Brugse kerken en kapellen en vormt aldus een sleuteldocument voor de studie van de lokale en regionale geschiedenis, de heraldiek en de kunst- en architectuurgeschiedenis. Alle belangrijke Brugse families, goed voor 7000 naamsvermeldingen, komen in het handschrift voor. Van de meeste families is er ook het ingekleurde familiewapen te zien.

Bekijk het handschrift

  • Deel 1: Sint-Donaaskerk en Onze-Lieve-Vrouwekerk
  • Deel 2: Sint-Donaaskerk en Onze-Lieve-Vrouwekerk
  • Deel 3: Sint-Salvatorskerk, Sint-Walburgakerk, Sint-Gilliskerk, Sint-Jakobskerk, Sint-Annakerk, Sint-Catharinakerk
  • Deel 4: vrouwenkloosters en -abdijen, kapellen en godshuizen
  • Deel 5: acht parochiale kerken
  • Deel 6: kloosters van de augustijnen, predikheren, recollecten, kapucinessen, geschoeide en ongeschoeide karmelieten, de Eekhoutabdij, de abdij Ten Duinen en de kapel van de meisjesschool Sint-Elisabeth