Back to top
Menu

Bordspellen uit de 19de eeuw

>

Bordspellen uit de negentiende eeuw

In de 19de eeuw kreeg de populariteit van bordspellen een stevige boost. Het aanbod, dat voorheen beperkt bleef tot enkele variaties op Ganzenbord, het loterijspel en floskaartjes, kende een enorme uitbreiding.

De nieuwe druktechnieken die tijdens de Industriële Revolutie ingeburgerd raakten, speelden hierin zeker een rol. Tot 1840 werden bordspellen door kleine lokale drukkerijtjes in kleine oplagen gedrukt met een houten en later een ijzeren handpers. Tijdens de Industriële Revolutie zorgde de machinale pers voor grotere oplagen. Die gingen soms tot wel enkele duizenden exemplaren per spel. De kleine drukkerijtjes verdwenen en werden vervangen door echte drukfabrieken.

Ook de illustraties evolueerden mee en zo werd er vaak -maar niet altijd – via lithografie (=steendruk) gedrukt. Tot de opkomst van de kleurendruk in 1860 gebeurde het inkleuren nog met de hand.

Het papier kon niet achterblijven: Het handgeschepte lompenpapier maakte plaats voor machinaal vervaardigd papier op basis van houtsnipper. Zo werd het Luxuspapier de standaard.

Op het vlak van inhoud had ook de opkomst van het ‘modern’ onderwijs met nieuwe vakken als ‘aardrijkskunde’ en ‘kennis van de natuur’ een invloed op de invulling van de bordspellen: Ze kregen  een sterkere educatieve en pedagogische waarde.

Deze e-tentoonstelling zet enkele spellen in de kijker die deze grote veranderingen in de 19de eeuw illustreren.

Zin in nog een spelletje? Je kan de volledige spellencollectie bekijken via de rubriek ‘Collectie Spellenarchief’

 

>
>
 • Circusvoorstellingen met honden- en apenspel waren in de tweede helft van de negentiende eeuw erg populair. Dit thema en afbeeldingen van deze voorstellingen vinden we daarom regelmatig terug in prentenboeken en op bordspelen, deze laatste meestal variaties op het ”aloude Ganzenbord” zoals het hier getoonde spel met Apen.

  Dit nieuwe apenspel bestaat uit 63 vakjes weergegeven in een cirkel. Het spel wordt gespeeld met een dobbelsteen en pion. Als deelnemer kan je niet blijven staan op een nummer met de afbeelding van een aap. Kom je op zo’n vakje terecht, dan mag je nog eens hetzelfde aantal vakjes, gelijk aan de gegooide ogen, vooruit.

  Dit spel is een onderdeel van het spellenboek ‘Wie speelt er mee?’ en werd in 1889 uitgegeven.
>
 • Dit spel is ook bekend als UILENSPEL of UILENBORD en het bord is feitelijk een informatieoverzicht van hoe te handelen na het werpen van de stenen na een beurt in een kroegdobbelspel.

  De naam ‘Stryk weg en Geef wat’ gebruikt het werkwoord ‘wegstrijken’, wat betekent: naar zich toehalen, de hand bewegen over de tafel waarop geld ligt. Bij dit dobbelspel kan je geld opstrijken (Stryk weg) of moet je geld betalen (Geef wat). Het spelbord bestaat uit 2 cirkels met afbeeldingen van dieren. Bij elke afbeelding staat vermeld hoeveel je moet betalen (bij ongelijke ogen) of hoeveel je ontvangt (bij gelijke ogen).

  Bijzonder is dat de spelregels eindigen met ‘Men moet speelen om malkander plezier te doen en dan kan men dan door dit spel nog al wat leeren tellen en het ene getal van ’t andere aftrekken’; een duidelijke verwijzing naar de sterkere educatieve waarde van de 19de-eeuwse bordspellen. Dit spel werd opnieuw uitgegeven tijdens een reclamecampagne van Moccona, Douwe Egberts waarbij je oude familiespellen kon verzamelen. Het originele spel werd vermoedelijk uitgebracht tussen 1761 en 1804.
>
 • De Nationale Maatschappij Van Buurtspoorwegen (afkorting NMVB) werd opgericht in 1884. De NMVB had als taak om tramwegen aan te leggen in die gebieden die niet bereikbaar waren met de trein. De trams werden vaak ‘boerentram’ genoemd omdat ze boeren en boerinnen met hun producten vervoerden naar de markt in de steden.

  Dit Tramway Spel is een variant op het Ganzenspel waarbij de ganzen vervangen werden door paardenkoppen. De eerste trams werden namelijk door paarden getrokken.

  Het spel heeft echter niet 1 maar 2 speelbanen van 63 vakjes, banen die tegen elkaar in lopen. Dit spel is in vele uitvoeringen bekend maar deze Vlieger-uitgave is het meest als illustratiemateriaal gebruikt.
  Op de tram is een advertentiebord van de firma VAN HOUTEN getekend. Niet zeker is of het spel ook specifiek als een reclame-uiting van deze firma voor het product ”VAN HOUTEN’S CACAO door de firma Vlieger is uitgegeven, want het werd tot na WWII gewoon als bordspel in allerlei uitvoeringen (als vel papier; op linnen; op karton; op hardboard) in hun winkel aan de Amstel verkocht. Het spel werd in 1885 gedrukt door de firma Amand te Amsterdam.

  Lees meer
>
 • Een ganzenbordachtig spel met speelvakken van 1 t/m 50, met in het midden een portret de Nederlandse prinses (later koningin) Wilhelmina. In een cirkel eromheen staan allerlei attributen, monumenten en evenementen verbonden met het Oranjehuis afgebeeld.

  Het spel werd uitgebracht in 1885 bij uitgeverij H.G. Koster te Amsterdam en gedrukt op luxepapier.
>
 • In dit spel volg je de gebeurtenissen in het leven van Klaas. In 84 afbeeldingen beleef je zijn geboorte, de vlucht over zee, een ontsnapping, de trouw met Jans, de geboorte van negen dochters en drie zonen, de erfenis en zijn gouden bruiloft. Een spel met een hoge pedagogische waarde, wat typerend was voor de 19de eeuw.

  Het spel wordt gespeeld met 2 dobbelstenen. Boven elke afbeelding staat een opdracht vermeld, bv. ‘Krijg een penning uit de pot.’, maar ook doe-opdrachten zoals ‘Maak een zeer beleefde buiging’.

  Het spel werd in 1884 uitgegeven bij J. Vlieger te Amsterdam
>
 • Het Nieuw Stoombootspel is een geluksspel dat gespeeld wordt met 2 dobbelstenen en 12 genummerde kaarten. Het aantal geworpen ogen bepaalt in welke kajuit de deelnemer terechtkomt. Deelnemers betalen zowel voor het vervoer van hun vracht als bij elk nummer met een afbeelding. Alleen bij het plaatje met de bel krijgt men geld uit de pot. Wie het eerst op nr. 60 komt wint de volledige pot.

  De afbeelding is waarschijnlijk het raderstoomschip ‘de Nederlander’, eigendom van de Nederlandse Stoomboot Maatschappij. Het schip vervoerde passagiers en goederen.

  Het spel werd gedrukt in 1832, enkele jaren nadat de Nederlandse Stoomboot Maatschappij werd opgericht. Ook hier wordt de vooruitgang gepromoot aan de hand van een spel.

  Lees meer
>