Bordspellen uit de negentiende eeuw
In de 19de eeuw kreeg de populariteit van bordspellen een stevige boost. Het aanbod, dat voorheen beperkt bleef tot enkele variaties op Ganzenbord, het loterijspel en floskaartjes, kende een enorme uitbreiding.
De nieuwe druktechnieken die tijdens de Industriële Revolutie ingeburgerd raakten, speelden hierin zeker een rol. Tot 1840 werden bordspellen door kleine lokale drukkerijtjes in kleine oplagen gedrukt met een houten en later een ijzeren handpers. Tijdens de Industriële Revolutie zorgde de machinale pers voor grotere oplagen. Die gingen soms tot wel enkele duizenden exemplaren per spel. De kleine drukkerijtjes verdwenen en werden vervangen door echte drukfabrieken.
Ook de illustraties evolueerden mee en zo werd er vaak -maar niet altijd – via lithografie (=steendruk) gedrukt. Tot de opkomst van de kleurendruk in 1860 gebeurde het inkleuren nog met de hand.
Het papier kon niet achterblijven: Het handgeschepte lompenpapier maakte plaats voor machinaal vervaardigd papier op basis van houtsnipper. Zo werd het Luxuspapier de standaard.
Op het vlak van inhoud had ook de opkomst van het ‘modern’ onderwijs met nieuwe vakken als ‘aardrijkskunde’ en ‘kennis van de natuur’ een invloed op de invulling van de bordspellen: Ze kregen een sterkere educatieve en pedagogische waarde.
Deze e-tentoonstelling zet enkele spellen in de kijker die deze grote veranderingen in de 19de eeuw illustreren.
Zin in nog een spelletje? Je kan de volledige spellencollectie bekijken via de rubriek ‘Collectie Spellenarchief’