Back to top
Menu

Pieter Pourbus en de vergeten meesters

Lukas - Art in Flanders VZW

Brugge wordt in de zestiende eeuw getroffen door een economische achteruitgang en loopt leeg. Jonge kunstenaars trekken weg richting Antwerpen, dat zichzelf tot nieuwe kunsthoofdstad van Vlaanderen kroont. Maar met het roemrijke artistieke verleden als inspiratiebron, ontstaat er in Brugge een geheel nieuwe stijl. Ontdek het in de tentoonstelling ‘Pieter Pourbus en de vergeten meesters’, nog tot 21 januari 2018 in het Groeningemuseum.

Pieter Pourbus ontpopt zich onder het ervaren oog van de Brugse Lancelot Blondeel tot hét aanstormend talent en hij weet veel vooraanstaande opdrachten binnen te slepen. Van het ‘Laatste Oordeel’ en de ‘Annunciatie’ tot treffende portretten van Brugges voornaamste families. Dé verrassing van de tentoonstelling is het oeuvre van de familie Claeissens. Dankzij recent onderzoek maak je voor het eerst kennis met de uitgebreide collectie van Pieter I Claeissens en zijn zonen.

Hoe Brugge eruitzag ten tijde van Pieter Pourbus, ontdek je in detail op de kaart van – ook een vergeten meester – Marcus Gerards uit 1562. Op kaartenhuisbrugge.be/magis werden ateliers en huizen van de kunstenaars letterlijk op de kaart gezet, net als de oorspronkelijke locaties van heel wat kunstwerken. Je vindt ze terug onder ‘Volg de verhalen’.
Ook via de stadswandeling en museumtour ‘Pieter Pourbus en de vergeten meesters’ op xplorebruges.be kan je kennis maken met leven en werk van deze vergeten meesters.

Enkele van deze indrukwekkende werken kan je ook hier al bekijken op erfgoedbrugge.be!

Deel dit met je netwerk: