Back to top
Menu
Haute Lecture by Colard Mansion
Terug naar overzicht

Haute Lecture by Colard Mansion

Nog tot 3 juni 2018 kan in het Groeningemuseum de tentoonstelling ‘Haute Lecture by Colard Mansion: vernieuwing van tekst en beeld in middeleeuws Brugge’ bezocht worden. De tentoonstelling voert je mee naar het Brugge van de vijftiende eeuw, de stad van Karel de Stoute en Hans Memling. In die periode is Brugge een kosmopolitische en dynamische stad, bekend om haar boekenproductie. Luxeboeken nemen een centrale plaats in in de internationale handel en de Bourgondische cultuur.

Midden in die boekenwereld staat Colard Mansion, producent van luxeboeken. Aanvankelijk is Mansion de man van fraaie manuscripten, maar al snel legt hij zich toe op het gloednieuwe medium van het gedrukte boek. Mansion drukt de meest schitterende wiegendrukken of incunabelen van zijn tijd, in een ongeziene typografie en heel bijzonder geïllustreerd. Hij drukt vooral Franse teksten die nooit eerder werden uitgegeven.

Die ongeziene schoonheid van Mansions gedrukte oeuvre staat centraal in de tentoonstelling. De incunabelen uit de Openbare Bibliotheek Brugge en de Bibliothèque nationale de France worden aangevuld met exemplaren uit tal van bibliotheken van over de hele wereld. Nooit eerder werd zo een groot aantal wiegendrukken van Mansion samengebracht in één tentoonstelling.

Meester FVB_heilige Paulus

Meester FVB, De heilige Paulus, 1475-1499, gravure, Musea Brugge, 2014. GRO0014.III.

 

Colard Mansion_Metamorphose

Publius Ovidius Naso, Metamorphose, Brugge, Colard Mansion, 1484. Openbare Bibliotheek Brugge, Inc. 3877, f. 1r. Houtsnede met de ontmanning van Saturnus.

Colard Mansions werk verbindt traditie en vernieuwing en omvat naast drukken, handschriften en miniaturen ook prenten. Tijdens de tentoonstelling maak je kennis met de atelierpraktijken van Colard Mansion en die van kopiisten, prentmakers en andere kunstenaars.

De tentoonstelling ‘Haute Lecture by Colard Mansion’ neemt u mee op reis naar een bruisende wereldstad, waar nieuwe boeken voor een nieuwe wereld werden gemaakt.

Deel dit met je netwerk: