Back to top
Menu

Aanwinsten in het Stadsarchief

Op een veiling bij het Antiquariaat Van De Wiele, van 11 maart, kon het Stadsarchief de hand leggen op twee loten met kaarten en stadsplattegronden.

De meest waardevolle en tegelijk ook nog meest mysterieuze is ongetwijfeld een handgekleurde manuscriptkaart, vermoedelijk uit het begin van de 17de eeuw. Op de bovenste helft is een kaartje van de omgeving van Brugge weergegeven, met aanduiding van de stad Brugge met haar paallanden, de heerlijkheid Sijsele, de baronie Male en de heerlijkheid Vivenkapelle. Dit zou volgens de bijhorende tekst een uittreksel zijn van een geschilderd plan dat zich bevond in het Hof van Male.

Onderaan bevinden zich twee schematische plattegrondjes van de stad met een uitgebreide legende. Volgens de respectievelijke titels zou het eerste plannetje de weergave zijn van de stad vóór 1127 (toen Brugge zijn stadrechten verkreeg) en het tweede zou dan de ‘actuele’ toestand zijn (begin 16de eeuw?). Vermoedelijk komt dit stuk uit een procesdossier in verband met een betwisting over de jurisdictie tussen de stad en één van die ancien régime-instellingen. Over welk geschil het juist gaat en tussen welke partijen, is momenteel nog koffiedik kijken.

Benieuwd hoe jouw straat er vroeger uitzag? Zoek zeker verder op www.ErfgoedBrugge.be en www.kaartenhuisbrugge.be! Een boeiende ontdekking.

kaart-aanwinst

Deel dit met je netwerk: