Back to top
Menu

Het leven zoals het was:
Sint-Michiels

>
>
>

Johannes Beerblock, Zicht op Sint-Michiels, olieverfschilderij, 1796-1804, Musea Brugge

>
>

Van landelijk dorp tot bruisende voorstad

In de jaren 1960 liet burgemeester Michel Van Maele een docufilm (zonder klank) over Sint-Michiels maken. De film is ware propaganda voor Sint-Michiels… en voor zijn eigen verwezenlijkingen. Onder de titel ‘Sint-Michiels, dorp tussen stad en gemeente’ brengt ze het verhaal van een dorp dat zich in enkele jaren tijd tot moderne voorstad van Brugge ontpopt heeft.

(c) Stadsarchief Brugge

>

Waar komen bovenstaande foto's vandaan?

De Belgiek in Sint-Michiels

In het weekend van 5, 6 en 7 oktober komt de Belgiek naar Sint-Michiels. Dit lunapark uit 1975, dat werd omgebouwd tot mobiele cultuurzaal, komt op de kruising tussen de Dorpsstraat en de Leiselestraat te staan.

Tijdens dit feestweekend nemen buurtcomités Casenbroot, Achter de Groene Poorte en Louis De Meystraat je mee terug naar het Sint-Michiels van de jaren 1960 en 1970.

Inzamelactie buurterfgoed

Om dit verleden ook te bewaren voor het nageslacht werd samen met Erfgoedcel Brugge en de werkgroep Sint-Michiels van Heemkring Brugs Ommeland vzw een inzamelactie voor buurterfgoed opgezet. In de laatste maanden werden bij de Okra-groepen van Sint-Michiels en Sint-Godelieve en bij de inwoners van Sint-Michiels al heel wat oude foto’s, voorwerpen en verhalen van vroeger verzameld en gedigitaliseerd.

Met de foto’s die we in de aanloop naar het Belgiek-weekend verzamelden – aangevuld met beelden uit de collecties van ErfgoedBrugge.be – kunnen we het Sint-Michiels van vroeger laten herleven.