Back to top
Menu
Handleiding

Eenvoudig zoeken

Je kunt in de krantenbank op trefwoord zoeken. Daartoe geef je een of meerdere zoektermen in en klik je op  Zoeken. Alle krantenpagina’s waarin jouw zoektermen voorkomen worden getoond. De zoektermen worden in de tekst opgelicht.

Uitgebreid zoeken

Door op Uitgebreid zoeken te klikken, kom je in de uitgebreide zoekmodule terecht. Je kunt je zoekopdracht nu verfijnen door 1 krant te selecteren of door het veld datering in te vullen. Daarin kun je ofwel een jaar (jjjj), ofwel een exacte datum (dd-mm-jjjj) ingeven.

Bladeren

Via de knop Bladeren krijg je een overzicht van alle beschikbare krantentitels. Je klikt een titel naar keuze aan en krijgt de beschikbare jaargangen gebundeld per decennium. Kies een decennium en blader door de kranten van die periode.

Zoekresultaten verfijnen

– Je kunt je zoekresultaat verfijnen door te filteren op periode en/of titel. De mogelijkheden zie je in de rechterkolom. Vink een of meerdere filters naar keuze aan en klik op Filteren.
– Als je meerdere zoektermen tussen “  “ plaatst, zoek je naar de exacte woordgroep.
– Met behulp van een asterisk * kun je naar een woorddeel zoeken, vb. salvators* geeft zowel de resultaten op salvatorskerk als op salvatorskathedraal.
– Door 1 letter te vervangen door een vraagteken ? zoek je naar verschillende spellingsvarianten, vb. Baekeland? geeft zowel de resultaten voor Baekeland als voor Baekelandt

De horizontale werkbalk links op de detailpagina geeft nog een aantal extra mogelijkheden:
– afbeelding openen in nieuw venster (het volledige scherm)
– afbeelding in de breedte passend tonen
– afbeelding in de hoogte passend tonen
– afbeelding downloaden (mogelijkheid om te printen)
– een deel van de afbeelding selecteren (mogelijkheid om te printen)
– inzoomen en uitzoomen
– afbeelding roteren
– kleur aanpassen

brugschegazette