Back to top
Menu

Café Vlissinghe - 500 jaar erfgoed

Al sinds 1515 vind je, goed verscholen in het prachtige Sint-Annakwartier in Brugge, Café Vlissinghe. Al meer dan 500 jaar maken de unieke sfeer en warme ambiance van Vlissinghe een ware trekpleister. Deze herberg is één van de oudste cafés van Brugge en Vlaanderen en draagt dan ook de sporen van haar rijke geschiedenis. Aan de muren in gelagzaal hangen talrijke schilderijen, foto’s en documenten. Deze werden één voor één opgemeten, gefotografeerd en beschreven en zijn nu online raadpleegbaar.

We tonen je graag enkele topstukken, één voor één met een bijzonder verhaal.

 

Interieur Café Vlissinghe

Vergelijk het interieur van Café Vlissinghe vroeger en nu. Schuif met je muis naar links of rechts en zoek de verschillen!

>

De Spaarkas


Vanaf de jaren 1950 richtten enkele stamgasten een spaarkas op in Café Vlissinghe. Hiermee wordt niet alleen geld ingezameld, maar ook allerlei activiteiten georganiseerd voor de leden. Denk maar aan de jaarlijkse soupers of teerfeesten. Tot op vandaag zijn er zelfs twee groepen actief rond de Spaarkas in Café Vlissinghe.

>

Kaartspel


Dit kaartspel vertelt het verhaal van een recente mysterieuze ontdekking. Tijdens renovatiewerken in de keuken vond huidig uitbater Bruno Chinitor immers tot zijn verbazing een spel speelkaarten in de schouwmantel. Deze gevonden kaarten zijn volgens deskundige informatie waarschijnlijk 17de of 18de-eeuwse exemplaren. Als een soort bouwoffer waren ze ingemetseld in het gebouw. De reden daarvoor is niet meer volledig duidelijk, maar vermoedelijk komt dit voort uit een oudere traditie. Waardevolle voorwerpen werden hierbij in huis verwerkt ter bescherming van de woonplaats.

>

Theunis en zijn wijf…


Waren zij de eerste uitbaters van Café Vlissinghe? Al eeuwenlang prijken zij op dit schilderijtje in Café Vlissinghe. De memorietekst onderaan zegt “In het jaar 1605 stierf de oude Theunis en zijn vrouw. Zij waren beide meer dan honderd jaar oud en vijfenzeventig jaar getrouwd. Ze stierven op dezelfde dag“. Het origineel verdween in 1983, vandaag hangt er een kopie. Vermoedelijk kocht voormalige eigenaar Leon De Meulemeester het werkje rond 1869 omdat dit paste in zijn visie om van Café Vlissinghe een typisch Vlaams bierhuis te maken.

>

Krulbolschild


Dit houten beschilderd schild is gedateerd anno 1891. De houten beschilderde schildjes staan symbool voor het bruisende caféleven in het Vlissinghe van de 19de eeuw. Vermoedelijk zijn dit herinneringen aan een ‘keizersbolling’, waarvan de opbrengst deels aan het goede doel werd geschonken. Net zoals bij de schuttersgilden organiseerden de boldersmaatschappijen vaak wedstrijden. Wie won was voor een jaar keizer. De schildjes weerspiegelen bepaalde aspecten van de winnaars. Als Louis Gommers de keizersbolling wint, schildert – vermoedelijk – kunstschilder Florimond Van Acker een keizerlijke munt op zijn trofee, ook wel beukelaar genoemd. De gouden lepels bovenaan waren de prijs die Louis Gommers mee naar huis nam.

>

Geen café zonder drinkbekers….

Kunstgenegen, een gezelschap van (oud-)leerlingen van de Brugse Academie voor Schone Kunsten heeft vanaf 1897 haar vaste stek in Café Vlissinghe. Ze krijgen er hun eigen lokaal, het zogenaamde ‘Museetje’ dat je vandaag nog steeds kan bezoeken. De leden van Kunstgenegen hebben er elk hun eigen drinkbeker: groene keramieke bierkruiken.

>

De volledige collectie erfgoed van Café Vlissinghe ontdekken?


Dat kan op ErfgoedBrugge.be en op Erfgoedinzicht.be.

>