Back to top
Menu
xvii-1980-0025_large
Wandtapijten
Terug naar overzicht
Zoek in deze collectie:
Zoek in deze collectie:

Wandtapijten

Wandtapijten vertellen verhalen. Uit het oude en het nieuwe testament maar ook over oorlog en vrede.

Het Gruuthusemuseum bevat een mooie staalkaart aan Brugse wandtapijten. Daarnaast is de collectie aangevuld met enkele mooie voorbeelden uit Brusselse en Oudenaardse ateliers. De oudste wandtapijten uit de collectie dateren uit begin 16de eeuw. Vanaf de 14de eeuw zijn er al wandtapijtateliers in Brugge. Hiervan is echter weinig bewaard. Vanaf de 16de eeuw groeit Brussel uit tot het productiecentrum voor wandtapijten bij uitstek. De lokale productie in Brugge wordt aangehouden.

Het wapentapijt van de Nagera uit het midden van de 16de eeuw en de Triomf van Alexander (1560-1570) zijn hier mooie voorbeelden van. De twee Franse herdersfiguren Gombaut en Macée zorgen voor frivole liefdesverhalen op een bekende wandtapijtenreeks. Vaak werden tapijtkartons gemaakt door bekende schilders. Van de hand van Cornelius Schut (1597-1655) zijn de ontwerpen van de fraaie 17de eeuws reeks over de 7 vrije kunsten. Waarvan het wandtapijt dat de 7 vrije kunsten verenigd een absoluut topstuk is uit de Gruuthusecollectie.

 • om alle online gepubliceerde wandtapijten uit de verzameling van Musea Brugge te bekijken.

 • xvii-1978-0001_large
  object in de kijker

  Klik hier om te openen

  Heraldische wandtapijten of reposteros zijn in trek bij Spaanse adellijke families. Dit specifieke wapentapijt draagt het wapenschild van de familie de Nagera. Vanaf 1512 wordt deze familienaam vermeld bij de Spaanse natie te Brugge. Later wordt deze naam ook als de Nagere of de Nayere geschreven. Het is het oudste wandtapijt in de stedelijke collectie met de gotische b. Lees meer over dit prachtige wapentapijt.
 • xvii-o-0011-det07
  object in de kijker

  Klik hier om te openen

  Een absoluut topstuk uit de wandtapijtencollectie is zonder twijfel het wandtapijt ‘De zeven vrije kunsten’. Dit wandtapijt toont de 7 vrije kunsten samen. De artes liberales zijn grammatica, dialectica, retorica, aritmetica, geometria, musica en astronomia. Dit wandtapijt toont niet alleen een verheerlijking van de artes liberales, maar is meteen ook een waarschuwing tegen de gevolgen van de oorlog waarbij alle cultuur eindigt.  
 • ‘Brugge in 100 objecten’ is opgestart in aanloop naar de opening van het vernieuwde Gruuthusemuseum in 2018. Het project brengt 100 objecten samen die belangrijke gebeurtenissen, evoluties of personen uit de geschiedenis van Brugge illustreren, van de vroegste sporen van bewoning tot het begin van de 21ste eeuw.

  De uitgelichte voorwerpen komen niet enkel uit de collectie van het Gruuthusemuseum, maar ze worden wel allemaal bewaard op Brugs grondgebied.    
 • Draag je steentje bij en steun de restauratie van de bidkapel van het Gruuthusepaleis.

  De laatvijftiende-eeuwse bidkapel met haar zeldzame interieur verbindt het Gruuthusepaleis met de Onze-Lieve-Vrouwekerk. De kapel was de private devotieplek van Lodewijk van Gruuthuse.

  Na een jarenlange restauratie opent het Gruuthusemuseum in 2018 opnieuw zijn deuren. Helaas dreigt de bidkapel ontoegankelijk te blijven. Lees hoe je de bidkapel kan steunen:  http://www.visitbruges.be/toon-je-gruut-hart-2