Back to top
Menu
bmv-05253
Volkskunde
Terug naar overzicht
Zoek in deze collectie:
Zoek in deze collectie:

Volkskunde

De collectie Volkskunde is een levende collectie die het alledaagse leven toont van de 19de en 20ste eeuwse Bruggeling.

 

De oprichting van het Brugs Folkloremuseum in 1939 is geïnspireerd op de volkskundige musea in Antwerpen en Gent. De Brugse kunstenaar Guillaume Michiels, Evarist Vanheulenbrouck en apotheker Karel De Wolf staan aan de wieg van het Volskundemuseum. De collectie is een levende collectie. Nog wekelijks worden voorwerpen aangeboden. Dit zorgt voor veelzijdigheid, couleur locale en prachtige verhalen over het Brugge van toen.

Zo is er de schenking van de verzameling pijpen van politicus Achiel Van Acker, de confrerieschildjes van buurman Gerard Jonnaert uit de Balstraat, en de uitgebreide collectie bedevaartsvaantjes van Guillaume Michiels. Maar er worden ook volledige interieurs geschonken zoals de apotheek van Vande Vyvere en de suikerbakkerij van Albert Thange.

 • om alle online gepubliceerde objecten uit de verzameling Volkskunde van Musea Brugge te bekijken.

 • bmv-03672-1
  object in de kijker

  Klik hier om te openen

  Handtassen zijn een vrij recent fenomeen. Tot ver in de 19de eeuw werden buidels gebruikt om geld in mee te dragen. Vandaar ook het spreekwoord "diep in de buidel tasten". Lees meer over dit mooie object.
 • bmv-04363
  object in de kijker

  Klik hier om te openen

  Bedevaartvaantjes zijn souvenirs die worden meegenomen uit bedevaartsoorden. In dit geval gaat het om het Brugse bedevaartsoord van Onze-Lieve-Vrouw van Blindekens. Het vaantje zelf is uit 1945. Lees hier meer over dit object.  
 • Deze gerestaureerde, 17de-eeuwse eenkamerwoningen herbergen onder meer een klas, een hoedenmakerij, een apotheek, een suikerbakkerij, een kruidenier en een authentiek slaapkamerinterieur. Bezoek zeker 'Kinderen van toen, Senioren van Nu' voor een terugblik op een recent verleden.