Back to top
Menu
x-o-0092-c_large
Edelsmeedwerk
Terug naar overzicht
Zoek in deze collectie:
Zoek in deze collectie:

Edelsmeedwerk

Schitterend Brugs edelsmeedwerk

De collecties van Musea Brugge schitteren. Het edelsmeedwerk uit het Gruuthusemuseum, Sint-Janshospitaal en Onze-Lieve-Vrouw-ter-Potterie is bijna zonder uitzondering het werk van lokale edelsmeden.

De collecties vullen elkaar mooi aan. In de Gruuthusecollectie zit meer werelds zilver, in de andere collecties meer religieus zilver.

 • om alle online gepubliceerde werken uit de verzameling Edelsmeedwerk van Musea Brugge te bekijken.

 • x-o-0092_1
  object in de kijker

  Klik hier om te openen

  Dit schild in zilver is een sireschild van de schuttersgilde van Sint-Joris van Brugge. Het schild is zeer waarschijnlijk vervaardigd in opdracht van Judocus Soetaert, die tot sire of koning van de gilde werd gekroond in het jaar 1668. Musea Brugge kreeg het schild in permanente bruikleen van de Sint-Jorisgilde. Bij speciale gelegenheden wordt het schild tentoongesteld in de schuttersgilde zelf.
 • x-o-0166_small
  object in de kijker

  Klik hier om te openen

  In de 17de eeuw bestaat het bestek zoals we dit nu kennen nog niet. Het was zelfs gebruikelijk om een eigen bestek mee te nemen. De plooivork met lepelbak is daarom een zeer vernuftige uitvinding. Het vork plooit in en heeft 3 tanden. Op de 3 tanden kan een de bijpassende lepelbak worden geschoven. Om het mee te nemen past alles in het mooie leren foedraal. Dit foedraal met plooivork en lepel is gemaakt voor Cornelie Vanderplancke. Op de voorzijde van de lepelbak is daarom ook een voorstelling te zien van de heilige Cornelius, de naamheilige van de voormalige eigenaar van dit mooie object.
 • Draag je steentje bij en steun de restauratie van de bidkapel van het Gruuthusepaleis.

  De laatvijftiende-eeuwse bidkapel met haar zeldzame interieur verbindt het Gruuthusepaleis met de Onze-Lieve-Vrouwekerk. De kapel was de private devotieplek van Lodewijk van Gruuthuse.

  Na een jarenlange restauratie opent het Gruuthusemuseum in 2018 opnieuw zijn deuren. Helaas dreigt de bidkapel ontoegankelijk te blijven. Lees hoe je de bidkapel kan steunen:  http://www.visitbruges.be/toon-je-gruut-hart-2